Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Rogier van de Lagemaat Story 1985-2014

In 1985 is Roger v.d. Lagemaat actief in de zijspancross begonnen als bakkenist van zijn Oom Dirk v.d. Lagemaat (Dirk is het jongste broertje van Ton en Ton is de oudste van 6 broers) , nadat hij een aantal jaren had gefietscrosst. Dit jaar werd er alleen maar getraind en hier & daar een Clubcross gereden, onder anderen op Arkel.

In 1986 gingen Dirk & Roger bij de nationale zijspannen van de K.N.M.V. rijden , dit ging niet verkeerd, het jaar trainen had zijn vruchten afgeworpen.

Het crossen zit dan ook bij vele Lagematen in het bloed en het is een grote Familie, aangezien ze bij ons uit de buurt kwamen, zochten we elkaar vaak op. (op het crossterrein)

Dirk & Roger deden het zo goed bij de Nationale dat ze op het laatste van het seizoen zelfs een paar wedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap mee mochten rijden en dat ging ze in Arkel wel heel goed af. ( soort thuiswedstrijd)

Toch ging het niet altijd van een leiendakje zoals je op de foto hier onder kan zien en dit was met de Veronica Strandrace.

Wel werden Dirk & Roger in hun debuut jaar gelijk Nationaal zijspan Kampioenen.

In 1987 gingen ze dus over naar de Senioren en in het eerste jaar hierbij behaalden ze op het eind van dit jaar een keurige 5de plaats.

De volgende stap was naar de Inters en in 1989 was Roger heel veel zijdig bezich , hier boven & onder zie je hem in aktie bij Dirk. (de officiele combinatie) Op de foto hier onder zie je Dirk met zijn Michael Doohan stijl, volgens onze Ad de ideale stijl (je lichaam boven de motor houden)

Maar tussen door vond Roger ook nog tijd om af en toe op een Quad te stappen.

Dan stapte hij af en toe ook nog in het bakkie bij zijn neefje Henry de zoon van Oom Hans.

Dit zijn foto's gemaakt met een clubwedstrijd op Arkel.

In 1990 ging het heel goed in de G.P. vooral in Betekom Belgie , daar behaalde ze de 2de plaats in de kwalificatie van de B groep.

Ze gingen zelfs als beste Nederlanders van start en wel als 5de

Het eindresultaat van deze 1ste manche was een keurige 7de plaats met voor hun Garhammer en achter hun Husser, maar ook met de 2de manche zaten ze in eerste instantie goed, totdat bij Dirk het stuur uit zijn handen gereden werd en nogwel door een Nederlander.
Maar ook in Oubenice Tsjechoslowakije waren ze van de partij en dit is altijd een spectakel om mee te maken, daar werden de deelnemers namelijk altijd als beroemdheden behandeld.

De voorstelling aan het publiek was dan ook een hele happening, met fanfare en parachutisten enz.. alles er op en er aan.

Alleen het rijden van Dirk & Roger was hier minder omdat Dirk de wedstrijd hier voor er hard af was gegaan en niet zelfverzekerd rond reed.
De Nederlandse G.P. in Lichtenvoorde ging weer heel wat beter, sterker nog de 2de manche namen ze zelfs kopstart.

Twee ronden wisten ze de 1ste plaats vol te houden, hierna hadden ze volop strijd met Marco Bens & Lowie Bijvelds.

Helaas was 1990 ook het jaar waar Roger in dr G.P. van Zwitserland zwaar tenval kwam en zijn boven been + arm brak, Dirk maakte het seizoen af met Sylvio d. Bresser. (zie foto hier onder) Roger was er wel bij, maar dan in een rolstoel

Daarna ging het bakken mijn zwaar af (Roger zijn eigen woorden) in 1991 stond hij wel gewoon weer in het bakkie, clubwedstrijdjes gingen Roger dan ook goed af, dat was da ook een hoop gein & pret.

Maar met grote wedstrijden zoals G.P.s had hij veel moeite om het conditieoneel vol te houden.

Op het eind van 1991 werd er een mooie Kerst & Nieuwjaars kaart gemaakt van het Lagemaat team.                                          

Maar in 1992 nam Roger afscheid van Oom Dirk als bakkenist wel te begrijpen en nam het besluit om in 1993 zelf het stuur in handen te nemen, deze beslissing was een zuiver lichamelijke beslissing.
In 1993 was het dan zo ver Roger als zijspanrijder met Collin Buijzerd in het bakkie,ze gingen rijden bij de Nationale van de K.N.M.V. Hun eerste wedstrijd was Amsterdam en volgens mijn had Roger maar 1 doel voor ogen " Patricia voor blijven" Cor v.d. Bijl & Ikke hebben ze dan ook 3x voorbij zien komen, maar we hebben ze ook 3x op de kop zien liggen.

Ondanks de onderlinge strijd waren wij wel zo sportief Roger een lift te geven.

Samen met Collin klom Roger in een paar jaar op van Nationale zijspannen naar Senioren / Inters tot zelfs G.P.rijden.

Maar na wat onderlinge onenigheid in 1997 heeft Roger dit seizoen afgemaakt met Gerwin Wijs.

In 1998 is Roger weer gaan bakken enwel bij Neef Leo jr. (zie foto boven) de zoon van zijn Oom Leo (ook ex-zijspanrijder) ook met Leo heeft Roger een stijgende lijn doorlopen bij de K.N.M.V ze behaalde zelfs weer de G.P.status, maar tijdens een blessure is hij bij Wilfred v.Werven ingestapt. In 1999 trouwde hij met Ingrid Boeijen.

In 2001 is hij gestart mijn Gerton Kops in een linkse bak (zie foto boven), na veel trainen ook dit keer weer terug in de G.P.s beland. In 2003 hadden Gerton & Roger het niet goed en besloten dit jaar niet te starten, toen kwan Team Hendrickx met de vraag of Roger bereid was Joris te helpen om van Junior Belg tot G.P.Topper te maken.


Dit heeft hij 3 jaar met succes gedaan , om zo na dit avontuur weer met Gerton Kops te starten bij de M.O.N.het doel hier bij was het rijden van I.M.B.A.wedstrijden.

Maar Roger bleef al deze tijd zijn club in de buurt ook trouw, in Arkel mochten er geen zijspannen meer rijden (i.v.m.geluid) maar in Geldermalsen en Neerijnen was hij nog vaak te zien.

In 2006 was hij ook aanwezig bij de v.Heugten reunie , ondanks dat zijn leeftijd ver onder het gemiddelde van de overige gasten was, dit werd een zeer geslaagd feest .

Ondanks het goede rijden met Gerton tijdens de I.M.B.A. werdstrijden hebben ze het nooit tot I.M.B.A.kampioenen gehaald.

Na de val in Nifterik 2011 met onderbeen breuk als gevolg, was het over & uit voor Team Kops / v.d.Lagemaat.

Hierna heeft Roger niet meer gebakt buiten wat Trainen met zijn zwager Rene Hurkens.

Ook ging Roger zich bezich houden met de jeugd opleiding en niet alleen met zijn eigen zoon Thom, maar bij de Kids & Sidecars

Nu in 2014 gaat hij weer van start met zoon Thom die inmiddels 14 jaar is en ook het zijspannen in zijn bloed heeft. Ze gaan rijden bij de M.O.N. gewoon lekker samen op pad en kijken of hij het onder controle krijg. Om na de hulp van zijn vader (Roger dus) zelfstanding op te klimmen naar de top, wat hij als goed voorbeeld van zijn vader heeft meegekregen.

In al deze jaren heeft Roger ook nog tijdelijk gebakt bij : 
Piet van Dijk
Jan Roosendom
Berry Vreugink
Paul Steenbergen
Henk Seppenwolde
Leo van de Lagemaat sr 
Daam van Dijk 
Siem van Woerekom 
Geert Knuiman
Henk van de Lagemaat
Lambert Kusters
Cor de Laat
Geert Devolder
Wilfred van Werven
Peter Peters