Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Oss 24/25-03-2018 G.P.+ N.K.

Oss stond dit weekend in het teken van de G.P.zijspannen , maar zondags kwamen ook nog de N.K.zijspannen erbij , dus zou het een drukke boel worden , zodoende waren er al vele vrijdags richting Oss vertrokken , zo ook de Fam.d. Wit .

Om zeker te zijn van een plaatsje op de berg is René met mijn busje ook vrijdag eind van de middag naar Oss vertrokken , zodoende konden we weer gezellig bij elkaar staan en wel op de plek waar we de laatste jaren te vinden waren . (vaste stekkie dus)
Ik zelf ben pas zaterdagochtend vroeg daar gearriveerd , maar met mijn nog velen , want de Witte Ruijsheuvel is een circuit dat altijd veel publiek aantrekt .

We hadden dan ook al vroeg koffie visite , onder andere Adje Overbeek , Ingrid Keeris & Ton v.d. Lagemaat .
De zaterdag stond in het teken van de G.P.kwalifcatie en na de vrije trainingen was het om 14.45 zover , groep A stond aan de start . Benjamin Weiss & Patrick Schneider #30 hadden een super start .


Julian Veldman met Siebe v.d. Putten trok zijn motor op het achterwiel , met neerkomen gingen ze links om en namen hierbij Lukas Pudlo & Michal Gabor in hun val mee . Ook Koen Hermans & Nicolas Musset raakte hierbij betrokken , Julian bekeek zelfs even de onderkant van hun zijspan , maar Koen & Nicolas konden vrij snel hun weg weer vervolgen.

De #10 & 37 hadden nog even moeite de spannen uit elkaar te krijgen , maar ook zij konden hun weg vervolgen .

De #30 Weiss & Schneider reden een geweldige kwalificatie , maar konden tegen het geweld van Daniel Willemsen met Robbie Bax & Etienne met Kaspars Stupelis niet aan .

Maar ook de overige nederlanders in deze groep deden het goed , Koen Hermans & Nicolas Musset reden na hun oponthoud bij de start toch naar een prestatie van formaat , een 5de plaats dus . Ook Jarno v.d. Boomen & Kenny v.Gaalen die wel een goede start hadden werden keurig 6des . Julian Veldman & Siebe v.d. Putten reden nog naar een 11de plaats , dus ook zij kwalificeerde zich rechtstreeks .

Tegen het eind van deze kwalificatie van groep A gingen #90 Michael Hodges & Charlie Ide in de fout , na bijna 2x naast een springschans beland te zijn , gebeurede het nu echt , in slomotion kwamen ze naast deze schans terecht , klapte hierdoor op het hek dat langs de baan is geplaats te bescherming voor het publiek , maar voor de rijders & bakkenisten............. (hieronder zie je ze nog rijdend)

Achteraf viel het gelukkig allemaal wel mee , maar door deze gebeurtenis werd later deze dag de uitslag van groep A herzien , de dupe hiervan werden de plaatsen 1/2/4 oftewel Daniel & Robbie , Etienne & Kaspars , maar ook #8 Brett Wilkinson & Dan Chamberlain . deze 3 combinaties werden 10 plaatsen terug gezet , i.v.m. de gele vlag genegeerd te hebben !!! Dit hield voor Brett & Dan in dat ze de last-chance moesten rijden (eerste 12 gaan gelijk over) en de andere 2 combinaties net mazzel hadden , voor de Gebroeders Reimann #49 was dit een geluk , want zij werden 13de , maar door dit geval werden ze naar de 10de plaats verwezen .

André had een mooi plekje ondekt om de starts te kunnen fotograferen , gekscherend zei Ingrid nog : zo André wat heb je nu gedaan , de boel gesloopt ???

De start van groep B verliep voorbeeldig , Stuart Brown & Joe Millard #4 namen kopstart , gevolgd door Valentin Girauld & Elvijs Mucenieks #2 en daar achter de zeer sterk rijdende Marvin v.Luchene & Ben v.d. Bogaart .

De 2 nederlandse combinaties #21 Justin Keuben met Dion Rietman & #22 Mike Keuben met Lars d. Laat die in groep B mee reden , zaten er goed bij , maar beide combinaties vielen uit , Mike & Lars kregen 2 lekke achterbanden (wiel tussen door 1x vervangen) , dit hield dus in dat ze de last-chance moesten rijden , om zich nog te kunnen kwalificeren .

Net zoals #30 Weiss / Schneider in groep A de grote verrassing waren , gold dit nu voor #9 v. Luchene / v.d. Bogaart , zij wonnen de B kwalificatie . Giraud & Mucenieks werden 2des , Stuart Brown & Joe Millard na een foutje toch nog 3des , Stuart z'n zoon Jack #110 rijdend met Zac Snell finishste als 10de.
De last-chance zou om 17.30 verreden worden , dus werd er in het rennerskwartier volop gesleuteld , bij Mike & Lars werd er een mouse binnenband omgelegd , om lekkeband nummer 3 te verkomen .

De last-chance was voor de nederlanders die zich niet gekwalificeerd hadden gelukkig goed gezind . Zoals je hier op de foto boven Ad v.d. Made (naast Cor .d.Laat) aan ziet geven , hadden Mike & Lars de 2de tijd gezet . Voor hun alleen Justin Keuben & Dion Rietman en de 3de tijd was voor Bjorn Roes & Dagwin Sabbe . De #8 Brett Wilkinson & Dan Chamberlain zetten de 4de tijd neer , ook zij kwalificeerde zich hier mee , wel even iets anders dan hun behaalde 4de plaats in groep A voor hun diskwalificatie , maar ze konden zondag wel aan de bak .

Heel deze zaterdag stond al in het teken van een soort reunie , zoveel bekende , maar ook oude bekende die ik tegen kwam , zo ook na afloop Ad Lunenburg & Anthon Verhagen , die in mijn begin tijd een zijspanduo vormde .

Maar ook de zondag ochtend begon al met oude bekenden (niet kwa leeftijd) , de Fam. v. Mil was ook naar Oss afgereisd , Wanda & Eef waren samen (samen zijspan gereden) en iets later kwam Ramon , ook hij  had vroeger in de bak gestaan bij o.a. Erik Schrijvers + Kristers Sergis .

De buren naast ons hier in Oss was niemand minder dan oud zijspanrijder Tonnie Bens en zondagochtend waren ook Marco & Mike van de partij , hier moest ik uiteraard ook even een foto van maken .

Na de trainingen begon de wedstrijddag met de 1ste manche van de N.K.zijspannen , maar voor de start werd er stilgestaan bij het overlijden van Hans Garritsen , Koen Hermans had hiervoor speciaal zijn zijspan aangepast .(Hans was zijn sponsor en werkgever) Het was een indrukwekkend eerbetoon .
Maar het leven gaat door en Hans had niets liever gehad , want hij was zijspanrijder in hart & nieren , dus na een minuut stilte ging het geweld los .

Er stonden 41 combinaties aan de start voor de 1ste manche van de N.K.zijspannen , helaas ging het voor Paul & Rene Steenbergen na 2 meter gelijk al mis , Paul brak hierbij zijn been net boven een oude blessure , hij had een metalen pen in zijn hiel en precies daarboven is het bot afgebroken . (een goed herstel toegewenst)

Zoals verwacht kwam Cor v. Werven , niet met William Juffer , maar met invalbakkenist Kaspars Liepins de eerste ronde opkop door , Wilfred Vos & Gertie Eggink zaten keurig op een 4de plaats , maar dit was van korte duur , na een foutje brak Wilfred zijn sleutelbeen . In de zelfde ronde miste ik ook Terry Boeijen & Fred Bloemers , maar die zag ik later aan de kant staan met pech .

Ook met #19 Sam Osbaldiston & Nathan Cooper ging het niet helemaal zoals het hoort , maar na de schrik konden ze hun weg weer vervolgen .

Pierre & Nick v.d. Venne zaten goed met de start en wisten zich op te werken naar een 3de plaats , met pal achter hun Ijen Kops & Moreno Hoesen .

Maar je moest zo goed opletten , want als je even bijvoorbeeld een foto maakte en je weer opkeek was de volgorde in eens weer anders , je kwam dus ogen te kort .
De bewuste bocht waar het de voorgaande jaren meestal fout ging , was nu aangepast op advies van o.a. Theo v.d. Wiel en dit bleek een groot succes .

Zie op de foto's hierboven , zowel #16 Tim Leferink & Sam Veldman als #111 gelegenheidsrijder Teun v. Ravenstein & Mikkel Modekjear , #98 Jan Smits & Erwin Jansen , als #73 Rene Hurkens & Kayran d. Graauw gingen soepeltjes door deze bocht heen .

Helaas was het probleem punt verschoven , nu naar de eerste afstap langs de weg en dit was zowel voor de ervaren als onervaren rijders een probleem .
 Men komt met een aardige vaart naar beneden vallen , als er dan iemand daar stil staat , val het tegen om te versporen , vooral als het de dagen van te voren geregend heeft . Dan moet je hierna een behoorlijke klim maken , ben je dan je vaart kwijt , dan kan je motorblok wel eens zeggen : doe het zelf maar . Zo iets dergelijks overkwamen ook #48 Sabrina v. calsteren & Jimmy v. Gennip en dit kost energie .

Door al die toestanden in deze kuil was ik even de weg kwijt kwa stand , zag ook in eens Pierre & Nick v.d. Venne niet meer gejaagd rijden en ook zij waren in aanraking met een achterblijver gekomen , weg op zijn minst 3de plaats en vielen terug naar plaats 15 . Ook Cor v. Werven & Kaspars Liepins was ineens verdwenen , wist zelfs niet meer wie er nu op kop zat . Later hoorde ik dat Patrick Greup & Maurice Visser gewonnen hadden , met op plaats 2 Ijen Kops & Moreno Hoesen en Thom v.d. Lagemaat & Andy Schlinnertz 3des waren geworden , deze waren van ver achterin het veld gekomen .

Na deze manche even in het rennerskwartier gaan kijken bij de v.d. Vennetjes , maar daar was de sfeer om te snijden (te begrijpen) , dus maar weer gauw naar de baan gegaan , waar ik onderweg Wim Hones & Ron Varga zag zitten , weer een oud zijspanduo , ook tegen hun heb ik vroeger gestreden . Toen we langs het Keuben/d. Laat Team kwamen waren ze nog met de laatste check aan de motor bezig , terwijl Julian Smits vast zijn vaders span aan het schoonmaken was voor de 2de manche N.K.

Maar om 13.15 was het zover , de 1ste manche van de G.P.nederland , tevens de 1ste G.P. van seizoen 2018 . Onze 2 beste troeven mochten pas als 21 & 22ste naar het start hek , dus op de 2de rij , Daniel & Robbie gingen achter Giraud & Mucenieks staan , die links aan het starthek stonden , Etienne & Kaspars bijna geheel rechts van het starthek .

 
De #2 Valentin Giraud & Elvijs Mucenieks namen kopstart , gevolgd door #9 Marvin v.Luchene & Ben v.d. Bogaart , met daar achter #4 Stuart Brown & Joe Millard  , Maar in een mum van tijd zaten Daniel Willemsen & Robbie Bax op plaats 2 . Etienne Bax & Kaspars Stupelis hadden niet zo'n beste start , sterker nog , ze moesten haast van de laatste plaats afkomen .Stuart Brown & Joe Millard moesten hun goede plaats opgeven en reden de wedstrijd uit , omdat Stuart iets aan de motor hoorde en om erger te voorkomen ..... Etienne & Kaspars #82 waren inmiddels binnen de 16min. het hele veld doorgereden en op de 4de plaats beland , totdat Etienne een stuurfoutje maakte , gelanceerd werden en de motor na kwam , einde oefening dus . Etienne moest de G.P.verlaten met een gebroken sleutelbeen . Daniel & Robbie daarintegen hadden het gat tussen hun en de koplopers Valentin & Elvijs aardig dicht gereden , totdat een achterblijver stil viel en zij daar opklapte , ze raakte hun 2de plaats niet kwijt , maar moesten daar wel genoegen meenemen .

Beide Keubens hadden pech en wisten deze manche ook niet te finishen , Justin (#21) zijn gas bleef hangen en bij Mike & Lars ging het mis toen ze achterop iemand reden die stil stond , waardoor de radiateur kapot ging . De nummer 1 & 2 heb je al kunnen lezen , op plaats 3 eindigde # Marvin v.Luchene & Ben v.d. Bogaart  , op 4 Koen Hermans & Nicolas Musset , op 5 Julian Veldman & Siebe v.d.Putten , de overige nederlanders op 9 Jarno v.d.Boomen & Kenny v. Gaalen , 19 Bjorn Roes & Dagwin Sabbe + op 21 Gert v. Werven & Jens Mans .
Na een korte pauze mochten de N.K.zijspanrijders weer aantreden voor hun 2de manche , het waren er wel 8 minder , maar dan waren het er nog steeds 31 .

De start de berg op ging voortreffelijk , maar met het naar beneden gaan was er een grote opstopping , Pierre & Nick v.d. Venne die weer een goede start hadden , zaten daar midden in . Cor v. Werven & Kaspars Liepins hadden kopstart , gevolgd door Ton v. Keulen & Stephan Wijers , maar Ton & Stephan wonnen deze manche en Cor & Kaspars moesten genoegen nemen met plaats 2 , Ton & Stephan behaalde hiermee ook de dagzege binnen .
Halvewege de manche was het weer zover , er kwamen weer zijspannen vast te zitten op de bewuste afstap en de daarna volgende opstap . Patrick Greup & Maurice Visser #65 die de 1ste manche nog gewonnen hadden , behoorde dit keer bij de pechvogels , weg podiumplaats .

Maar ook dit keer moest je zo goed opletten wie op welke plaats reed , want als je even met je ogen knipperde was je de weg al kwijt , gelukkig kreeg ik van Roland Berends de totaaluitslag van de N.K. zijspannen en die zie je hieronder .

Onder toeziend oog van vader & zoon v.d. Wiel gingen de G.P.rijders voor hun 2de manche van start .

Ook dit keer hadden #2 Valentin Giraud & Elvijs Mucenieks kopstart , voor #16 Andreas Clohse & Han v. Hal verliep de start niet zo jofel . Marvin v. Luchene & Ben v.d. Bogaart #9 zaten er ook weer goed bij , 2des dus , maar werden gevolgd door de #111 Daniel Willemsen & Robbie Bax .Koen Hermans & Nicolas Musset zaten keurig op een 4de plaats , gevolgd door Julian Veldman & Siebe v.d. Putten , ook Jarno v.d. Boomen & Kenny v. Gaalen zaten er weer voorin bij .

Een van de grote pechvogels deze dag waren wel Mike Keuben en vooral Lars d. Laat , want zijn 1ste G.P. werd een dag om snel te vergeten , 2 lekke banden in de kwalificatie , lekke radiateur in de 1ste manche en nu lagen ze er al gelijk uit , want ze gingen over de kop , gelukkig bleef de lichamelijke schade beperkt , Mike had last van zijn schouder (oude blessure) , maar ze konden hun weg niet meer vervolgen .
 
Inmiddels waren Daniel & Robbie naar plaats 2 opgeschoven , maar Valentin & Elvijs leken op deze G.P. met gemak op hun naam teschrijven , totdat bij hun de pechduivel insloeg , ze vielen uit met een kapot voortandwiel . Maar het waren niet Daniel & Robbie die nu de zege van de 2de manche op hun naam zetten , want op het startterrein sloeg de motor af , gelukkig deed hij het snel weer , maar hier konden Koen & Nicolas van profiteren en gingen er met de zege vandoor . Ook achter deze 2 combinaties was er nog volop strijd , Julian Veldman & Siebe v.d. Putten hadden inmiddels ook Marvin v. Luchene & Ben v.d. Bogaart gepasseerd , maar Siebe had denk ik onderweg iets meegemaakt , dus moest alle zeilen bij zetten om in het bakkie te blijven staan , hierdoor werd de druk opgevoerd door Marvin & Ben .
Toch was het Julian z'n eigen schuld dat Marvin & Ben 2 bochten voor de finish Julian & Siebe wisten te pakken , zelfs zonder bakkenist had hij dit nog kunnen voorkomen , door gewoon middenop te blijven rijden . De overige nederlanders werden op plaats 8 Jarno v.d.Boomen & Kenny v. Gaalen , op 13 Justin Keuben & Dion Rietman , op 18 Bjorn Roes & Dagwin Sabbe en op 20 Gert v. Werven & Jens Mans , maar de G.P.zege van NL ging naar Daniel & Robbie .
Op de terug weg naar het rennerskwartier kwamen Ingrid & Ik nog diverse bekende tegen en aangezien het toch wel even zou duren voor we de Witte Ruijsheuvel afkonden met het busje , hadden we tijd zat voor een kletspraatje , zoals hier met Richard Litjes & Piet-jan Janssen .

Ondanks wat blessures hier & daar , was het weer een geslaagd weekendje Oss .