Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Weekend van G.P. Strassbessenbach 21/22-07-2018


Vrijdagmiddag gelijk uit mijn werk naar Terheijden gereden , daar stond de Fam. Bastiaansen al op mijn te wachten , om 14.30 vertrokken richting Strassbessenbach . Het was heel druk op de weg , veel files , maar ook veeeeel idioten , zo moesten we een noodstop maken in 1 van de files , omdat een personenauto als een gek op de file af kwam , bij ons z'n auto ervoor gooide en gelijk op z'n rem ging staan , conclusie Wim volaan op de rem , ik bijna met desbord door de voorruit en Delia + hond kreeg achterin alles over der heen . Even later gestopt en bleek dat Delia geschaafde rug & knie had + bloedend oor , maar na 7 uur waren we toch op de plek van bestemming .

Op het rennerskwartier aangekomen , moesten we +/- 1 uur wachten voordat we op de aangewezen plek konden staan , want de heer Zabel moest zijn bus even verzetten . Ik ben dan ook eerst even een bakkie koffie gaan scoren bij Monica Keuben . Daarna mijn bed gereed gemaakt (had de trekker tot mijn beschikking) en rond 12.00 gaan slapen .

De volgende ochtend gezamenlijk in de trailer ontbeten , we hadden een super uitzicht , konden zelfs rechtstreeks op de baan kijken . We stonden aan de doorgaande weg naar het circuit , dus zagen veel bekende langs komen , veel oud G.P. rijders waren naar Strassbessenbach afgereisd zoals Weinmann , Söderqvist , maar ook Kees Bekers , hieronder aan de praat met Wim .

Delia was inmiddels met Bella (de hond) een rondje wezen lopen , af en toe miezerde het een beetje , dat was opzich wel lekker , want echt nat werd je er niet van . Na de trainingen was het dan zover , de kwalificatie van groep A .

In deze groep zaten veel sterke combinaties zoals : #2 Giraud & Badaire , #4 Brown & Millard , #9 Vanluchene & v.d. Bogaart , #10 Veldman & Janssens en #82 Bax & Stupelis .

Julian Veldman & Glenn Janssens namen kopstart , Etienne Bax & Kaspars Stupelis beleven echter aan het starthek staan , foutje de motor stond niet in de versnelling , zij gingen dus als laatste van de 26 deelnemers van kiet .Julian & Glenn wisten de koppositie van het begin tot eind vast te houden , met enige afstand gevolgd door Valentin Giraud & Johnny Badaire , met op de 3de plaats Marvin Vanluchene & Ben v.d. Bogaart , op 4 Stuart Brown & Joe Millard en op 5 met #39 Bastien & Nicolas Thomas . Inmiddels waren Etienne & Kaspars het hele veld door gevlogen en kwamen als nog als 6de over de finish . De overige Nederlanders in deze groep deden het ook niet slecht , #21 Justin Keuben & Dion Rietman kwamen als 9de over de finish en #12 Gert v. Werven & Jens Mans als 11de .

Jimmy v. Gennip stond bij de enige vrouwlijke deelneemster Sabrina v. Calsteren in het bakkie (#118 uit Belgie) , maar zij moesten de last chance rijden , de 1ste 12 gaan maar door van zowel groep A als B en dan nog 6 van de herkansing dus .

Nog een Nederlandse bakkenist die bij een buitenlander in het bakkie stond was Johan Klumpers , hij stond bij een Duitser #126 Nick Uhlig , ook zij haalde het niet , maar dit was geen schande , aangezien ze hier voor het eerst met elkaar reden . Tussen de kwalificatie van groep A & B door even wat soep genuttigd en daarna weer de berg opgeklommen voor de start van groep B .

Hier stonden o.a. met # 5 Koen Hermans & Nicolas Musset , #7 Tomas & Ondres Cermak , #8 Brett Wilkinson & Dan Chamberlain , #85 Arne Dierckens & Luc Rostingt + #111 Daniel Willemsen & Robbie Bax aan de start .


Koen & Nicolas namen in de groep B kopstart , in deze groep zaten 3 Nederlandse zijspanrijders , want ook # 171 Bjorn Roes & Han v. Hal reden hier mee .


Koen Hermans & Nicolas Musset reden net zoals Julian & Glenn in groep A deden , van begin tot eind aan de kop en finishte als 1ste , hoewel Daniel Willemsen & Robbie Bax op het laatst er wel heel dichtbij kwamen .

Daniel & Robbie werden dus 2des , de 3de plaats was voor Arne Dierckens & Luc Rostingt en plaats 4 voor #15 Kert Varik & Lauris Daiders , maar ook Bjorn & Hantje (#171) wisten zich te kwalificeren en wel op plaats 12 .

Na de herkansing werd er bekend gemaakt dat #7 Tomas & Ondres Cermak 10 plaatsen terug uit waren gezet , voor het oprijden naar het starthek zondag , omdat hun motor teveel lawaai had gemaakt (114DB) .
Voor avondeten hadden we besloten uiteten te gaan , oftewel naar de frietkraam , maar die konden we niet vinden , dus werd het iets wat op een pannekoek leek en een lekker ijsje na . Even later werd Wim & Delia + Ikke uitgenodigd voor een BBQ bij Fritsie  (ex bakkenist van schoonzoon Rob ).

Ik zat nog vol van de pannekoek look a like , dus gingen Wim & Delia samen + hond , kort hierna werd het ineens wel heel donker , maar de buit trok over .

s'nachts heeft het nog wel geregend , maar dat zou alleen maar goed zijn voor de baan , de volgende ochtend was het gewoon droog . Om 13.00 was het dan zover , het spectakel zou van start gaan , waar we hiervoor naar toe waren gekomen , maar het liep qua tijd iets uit . Terwijl we aan de baan stonden te wachten , zagen we dat het zijspan van Daniel Willemsen nog niet in de fuik stond ??? en normaal is het dat je om 13.00 binnen moet zijn , wil je dan nog sleutelen mag dat , maar dan daar terplekke . Ik vreesde dan voor het ergste , maar toen riep mijn door de speakers dat de start iets uit zou lopen , omdat er bij Daniel een benzinemonster uit z'n tank gehaald moest worden .

Uiteindelijk kwamen de monteurs van Daniel met zijspan aanlopen en kon men aan het starthek plaats gaan nemen .


Julian Veldman & Glenn Janssens namen kopstart , Julian was vandaag jarig , hij heeft de mooie leeftijd van 19 bereikt , op plaats 2 waren het Daniel Willemsen & Robbie Bax , die helemaal links aan het starthek stonden en de langste weg afmoesten leggen . De broer van Robbie , Etienne's start was iets minder , zij zaten 5des achter Valentin Giraud & Johnny Badaire + Marvin Vanluchene & Ben v.d. Bogaart . Maar de grootste Nederlandse pechvogel was Koen Hermans , hij had met de start z'n motor af laten slaan , hierdoor vertrok hij samen met Nicolas Musset als laatste .

Daniel & Robbie wisten al snel de kop over te nemen van Julian & Glenn , maar deze wisten op hun beurt plaats 2 veilig te stellen . Voor plaats 3 werd er behoorlijk geknokt door Giraud & Badaire met Vanluchene & v.d. Bogaart + Bax & Stupelis en vooral deze laastes wilde graag de koplopers in de tussenstand van het kampioenschap voorbij , maar wat ze ook probeerde , het lukte ze niet en moesten genoegen nemen met de 5de plaats .

Wie wel lieten zien dat je op dit circuit goed in kon halen waren Koen & Nicolas , de #5 , zij reden van de 30ste plaats naar plaats 6 en kwamen nog heel dicht bij Etienne & Kaspars .

Één van de combinaties die ook goed in de algemenestand stonden , waren #4 Stuart Brown & Joe Millard , maar zij moesten de strijd verlaten met pech . Ook Gert v. Werven & Jens Mans wisten de finish niet te halen .


Daarintegen deden de overige Nederlanders het zeker ook niet slecht , #21 Justin Keuben & Dion Rietman behaalde de 16de plaats in deze 1ste manche en ook #171 Bjorn Roes & Hantje v. Hal waren met de 18de plaats super te vreden .

Maar de nationale NL trots was toch wel good-old Daniel Willemsen met Robbie Bax , die deze 1ste manche wonnen .

Bjorn & Hantje waren onze buren in het rennerskwartier , zij werden warm onthaald door de Fam. Hurkmans (Hantjes moeder is een Hurkmans) want zowel Sies als Eric waren naar Strassbessenbach afgeriesd om hun neef aantemoedigen , maar ook oude bekende te ontmoeten , beide hebben namelijk vroeger ook als bakkenist gefungeerd in de G.P.s .

Om 16.00 zou de 2de manche van start gaan , dit keer ging alles keurig optijd .


Ook deze 2de manche namen Julian Veldman & Glenn Janssens kopstart , zo ook op de 2de plaats Daniel Willemsen & Robbie Bax , maar nu zaten #85 de Belgen Arne Dieckens & Luc Rostingt op plaats 3 .

Net zoals in de 1ste manche namen Daniel & Robbie de kop over van Julian & Glenn en beide teams zaten op deze plaatsen vrij safe , alleen mechanische pech kon daar nog verandering in brengen .

Maar de strijd werd vooral gevoerd om de 3de plaats , door #85 Arne & Luc met #82 Etienne & Kaspars , van het begin tot bijna het eind zette Etienne druk op het Belgische duo .

Zes ronde voor het eind van de 30 min.+ 2 ronde leukte het Etienne & Kaspars om Arne & Luc voorbij te gaan , terwijl ze bijna nog zelf gepakt werden door Koen & Nicolas (#5) want die hadden zich ook inmiddels in de strijd gemengd . Een ronde later kwam Koen & Nicolas als 4de door en bleek dat Arne & Luc waren uitgevallen , heel jammer , want ze hadden er volop voor gestreden .

Net zoals in de 1ste manche vielen ook deze manche Stuart Brown & Joe Millard + Gert v. Werven & Jens Mans uit , maar #21 Justin Keuben & Dion Rietman reden naar een geweldige 11de plaats , ook #171 Bjorn Roes & Han v. Hal wisten te finishen op de 22ste plaats .

Groter winnaars van de prijs van Duitsland waren uiteraard Daniel Willemsen & Robbie Bax en heel leuk was dat er alleen maar Nederlandse rijders op het podium stonden . Hieronder de daguitslag .

We vertrokken om 17.00 van het circuit , maar voordat we Strassbessenbach uit waren was het al 18.00 , de verdere terug reis verliep heel wat beter als de heen reis , ondanks wat hevige regenbuitjes , maar al met al een Top weekend gehad .