Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

D.V.O. Made weekend 3+4-11-2018 (zaterdag)Ieder jaar in het eerste weekend van november , word afsluiter van het seizoen in Made verreden , dit jaar voor de 20ste keer . Dit evenement , waar de opbrengst er van naar de gehandicapte kinderen gaat , werd al deze jaren georganiseerd door de Fam. Bastiaansen & vrienden , maar nu gaat het stokje overgedragen worden door Wim aan Noortje Leyten , die op haar beurt gesteund word door o.a. haar vader Chris , Jan v.d. Laar & Ans v. Kemmeren .

Hierboven de komende & de gaande , tevens Theo v.d. Wiel , die al jaren de wedstrijdleiding op zich neemt .
Maar op naar dit jaars evenement , net zo als vorige jaren ben ik vrijdags naar Made afgereisd , dit keer kon ook mijn maat René mee , we werden aan de poort begroet door Corine & Fin Eggink .

Na een plaatsje uitgezocht te hebben , eerst even wat ruimte afgezet voor mijn bakkenist van dit weekend , die iets later zou arriveren en dat zou niemand minder zijn dan André d. Wit (de zijspancrossfotograaf die nog nooit gebakt had) Nadat we het avondeten achter de rug hadden , moest er toch even naar de feesttent worden gegaan , zoals eerder gemeld , de opbrengst is voor de gehandicapte kinderen , zo ook die van de (bier) tent . 
Daar aangekomen zag ik gelijk al wat oude vertrouwde gezichten , zoals o.a. de Fam. Fens & Daniëls .

De jeugd was ook in grote getale aanwezig , het was dan ook kei gezellig , toen ik met Ijen Kops stond te praten zei hij dat hij dit weekend alléén als bakkenist zou fungeren .
 
In de Hobby A zou Ijen in de bak staan bij Wesley v.d. Akker ??? , in de Hobby B bij good-old Brutus Biekens en bij de startbewijshouders met z'n maat Thom v.d. Lagemaat , die samen zijn begonnen aan het zijspancross avontuur , maar op een gegeven moment alle 2 wilde gaan rijden en niet bakken . Rond middernacht zijn we gaan slapen , want vooral André zou al z'n kracht nodig hebben . Na een goede nachtrust , was het weer vroeg uit de veren en toen ik buiten kwam was het kwartet (de 4 busjes) weer compleet , want Hans & Corine d.Wit hadden zich bij ons aangesloten .

Het span werd uit de aanhangwagen gehaald en André probeerde deze aan te trappen , maar hij kon trappen wat hij wilde , de motor had er géén zin in .

Gertie Eggink bracht uitkomst , hij trok het span aan met de shovel waar hij op reed (alle Egginkies zijn in Made vrijwilligers) en jahoor hij sloeg aan , rookte wel erg , maar dat mocht de pret niet drukken , dus wij opweg naar de fuik , voor onze training , de eerste meters voor André op een crossbaan .

In de fuik aangekomen kreeg André de motor niet in z'n vrij , deze sloeg weer af . André weer trappen , trappen en trappen , maar nada , dus aan Brutus gevraagd , ook die kreeg hem niet aan . Toen kwam Jos Bissels met het idee om mijn motor mert zijn motor aan te duwen , maar Jos z'n motor stond niet in de fuik en aangezien je door een container moest om daar te komen duurde dit nog al lang , want inmiddels wilde de volgende klasse hier al plaats innemen .
De training was inmiddels al in volle gang , zie hieronder .Zodoende stelde Jos voor dat wij maar op zijn motor moesten gaan trainen , zodat we in iedergeval wisten hoe de baan er bij lag .
Jos rijd met een Zabel , een 2-takt dus , terwijl mijn motor een Husaberg 4-takt is , toch hebben we Jos zijn aanbod heel graag aangenomen , hij trapte hem aan en daar gingen wij .

Na het startterrein kreeg je een bocht naar rechts , hier achter had je de eerste schans , ik wist dat deze in Made altijd vrij recht afgestoken waren , dus dacht voorzichtig te springen , dit bleek géén goed idee . Hoorde een kreet , keek naast me en het enigste wat ik zag waren een paar armen + helmpje , moest gelijk terug denken aan de vroegere crazyrace waar Wilco Zonnenberg aan de beugel hing bij Lambert Kusters , alleen dit werd met opzet zo gedaan . Vond het wel knap dat André vast bleef houden , maar of dat wijs was !!! Ik gestopt , André weer in het bakkie en toch nog 2 rondjes kunnen trainen .

Er is alleen maar een foto van ons dat we na de training de baan uitrijden , want onze prive fotograven René & jawel Sheila de vriendin van André keken allemaal naar #37 , maar wij reden natuurlijk op #88 .
Terwijl de 2 trainings rondjes verders goed verlopen waren , ging het nog even mis opweg naar Jos om zijn motor te overhandigen en hem hiervoor heel hartelijk te bedanken . We moesten nog 1 haakse bocht naar rechts draaien (de weg op richting rennerskwartier) toen André bij mijn achterop ging zitten , conclusie we kiepte in slowmotion om , even zat mijn hand klem , maar het span was niet beschadigd .

Jos heeft ons hierna zoals voorheen voorgesteld met zijn span ons span nog even aangeduwd en toen liep hij zo , dus op naar het rennerskwartier .

In het rennerskwartier aangekomen zagen we het resultaat van André z'n rekstok oefening ! een aandenken aan Jos z'n bakrand , iets wat bij mijn motor niet had gekunnen , want ik ben denk 1 van de weinige die géén kartelrand aan de bak heeft , dit omdat Cor v.d. Bijl dit nooit wilde . Maar onze diehard gaf niet op en ging z'n broek dicht plakken met ducktape , Sheila daarintegen vond het allemaal maar niets , toch wisten we haar overtehalen om er wat luchtiger over te denken , op een gegeven moment heeft René ze nog vereeuwigd op het span . Ook waren er inmiddels fans (familie)van André naar Made komen fietsen , om hem in actie te zien .

Na een tijdje vroeg ik aan André " je ben nu niet zo zenuwachtig meer , probeer de motor eens aan te trappen" wat dacht je wat , in 1 keer , dus hiermee was dit probleem ook uit de wereld .
Hobby A was eerst aan de beurt voor hun 1ste manche , dus namen we vast de motor mee , want na Hobby A kwam Hobby B , dan de Startbewijshouders .

Eenmaal in de fuik zag ik dat Cor d. Laat weer met Lars z'n vriend Bart Fens zou rijden , Mike Keuben met een engelsman Tony Grahamme , Terry Boeijen met Nick Maas en Teun v. Ravenstein met Lars Vos .

Brutus Biekens had Lars d.Laat in het bakkie staan , Nick v.d. Venne reed met Hantje v. Hal en Ijen Kops stond in het bakkie bij Wesley , zoals eerder vermeld .

De start verliep prima , iedereen kwam de eerste bocht goed door .


Deze 1ste manche van de Hobby A werd gewonnen door Sam Ozzie & Josh Cooper , #11 Jimmy Vaes & Jimmy Horyon werden 2de , Justin Keuben rijdend met #13 de motor van Rene Stalman en met de bakkenist van Rene , Joep v. Leuken , zij werden 3de .

Roger v.d. Lagemaat reed in deze klasse op de motor van Rob v. Kruijsbergen , de #21 dus . Met # 67 waren het  Junior Verheist & Niklas Willemsen , zij reden naar de 6de plaats en gingen Roger nog voorbij , die dus 7de werd .

Terry Boeijen & Nick Maas #10 reden naar de 14de plaats , Nick v.d. Venne & Hantje v. Hal #6 hadden al géén beste start gehad , maar kwamen ook niet echt naar voren , ik weet niet of ze soms iets meegemaakt hadden of dat het oorzaak drank was , maar normaal is Nick fanatieker , ondank hij géén rijder is , ze werden 19de van de 24 gefinishte .


Cor d. Laat & Bart Fens #4 werden deze 1ste manche 9de , terwijl Lars d. Laat staand in het bakkie bij Brutus Biekens de 18de plaats behaalde (het dubbele)
Hierna was het dan zover de Hobby B waar André & Ik in meereden , men moest een nummertje trekken voor je plaats aan het starthek en wat trek ik , jawel nummer 3 en aangezien 1+2 niet getrokken werden , moesten wij als 1ste maar het hek .

Aangezien dit André zijn 1ste wedstrijd was zouden we niet mee starten , dus gingen we helemaal links staan (de verste weg naar de 1ste bocht) hoopte dan ook dat er niemand achter ons ging staan . Op het laatst gebeurde dit wel , maar toen bleek dat dit team ook niet mee starten .

Ook bij onze klasse verliep de start prima , iedereen kwam de eerste rechtse bocht goed door , #3 Aaron Bens & Joep v. Leuken (vroeger echt een team) namen kopstart .

Nog zo'n ex-team waren ook Cor & zoon Lars d. Laat , zij lieten zien dat ze nog steeds goed op elkaar ingespeeld waren en wonnen deze 1m. van de Hobby B , gevolgd door Aaron & Joep , op de 3de plaats Randy Vandecasteele & Jurgen v. Eecke , de 4de plaats was voor Sepp v. Gommeren & Dion Rietman .

Mike Keuben & Nick Maas #2 werden 15de , Brutus Biekens & Ijen Kops #46 moesten genoegen nemen met de 22ste plaats , terwijl Carlo v. Duijnhoven & Marco Stoop een keurige 7de plaats behaalde .

André & Ik reden ons eigen tempo en na 2 rondjes dacht ik dat we nu wel een keer konden springen over een schans , maar dit was géén strak plan , conclusie André foetsie .

Maar de diehard stapte weer in en daar gingen we weer .


Ons doel om deze manche uitterijden was in iedergeval geslaagd , iets wat ik niet verwacht had CHAPEAU .

Toen we terug kwamen bij de busjes zat Elly een vriendin van mijn al aan de koffie , ze was speciaal even naar Made gekomen om ons aantemoedigen .

Na ons moesten de zijspanstartbewijshouders nog , dus weer op naar de baan , dit was de kleinste groep , maar er waren er nog altijd 19 aan de start , voor de start was ik trouwens te laat .

Stephan Wijers & Siebe v.d. Putten #418 (in 2019 een officieel Team) zaten er gelijk goed bij , zij wonnen deze 1ste manche bij de startbewijshouders dan ook . Mike Keuben & Lars d. Laat #4 kwamen niet verder dan de 7de plaats , de 8ste plaats ging naar #3 Aaron Bens & Michel v.d. Zwam.

Thom v.d. Lagemaat had het hele jaar op een rechts span gereden , maar hier reed hij weer een keer links enwel op Ijen Kops zijn motor #98 , met Ijen in de bak , zij werden deze 1ste manche 9de.


Rene Stalman & Nick Maas #13 (ook in 2019 een Team) werden 12de , net achter Jimmy Vaes & Jimmy Horyon #11 , die dus 11des werden .


Met Terry Boeijen & Fred Bloemers ging het even mis , Fred stapte naast de bakpunt , ging dus onder z'n eigen bakwiel door , maar reden de wedstrijd wel uit . Hierna werd er even pauze gehouden , maar lang zou deze niet duren , inverband met dat het vroeg donker zou worden .
Als eerste waren de Hobby A weer aan de beurt , aan het starthek bij deze klasse stonden 2 #88 !!! naast elkaar , de ene is van Jos Bissels & Moreno Hoesen , maar wie die andere waren géén idee .

Hoewel er in de papieren stond dat Jos met Moreno reed , stond in iedergeval deze 2de manche Bjorn Ribbers bij hem in de bak , Bjorn had in de feesttent nog gezegd dat hij alléén toeschouder zou zijn dit weekend , maar ja ... hij rijd normaal zelf , nu in het bakkie deed hij het zeker niet verkeerd , samen met Jos werden ze deze 2de manche 11de .Deze manche werd gewonnen door Justin Keuben & Joep v. Leuken #13 , de winnaars van de 1ste manche Sam Ozzie & Josh Cooper kwamen nu niet verder dan de 6de plaats , net voor de #4 Cor d. Laat & Bart Fens .
Teun v. Ravenstein & Lars Vos werden 12de , Brutus Biekens & Lars d. Laat 16de , Terry Boeijen & Nick Maas 17de , Nick v.d. Venne & Hantje v. Hal 19de .


Ook in deze klasse zat een zijspancrossfotograaf net zo als André enwel Luc Driessen #60 , alléén Luc heeft vroeger wel altijd zijspancross gezeten . Hij reed hier in Made met Paul Meeus in de bak en ze werden deze manche 18de .
Na Hobby A was het de beurt aan Hobby B de klasse van André & mijn en wat ik nooit verwacht had gebeurde  , we gingen aan onze 2de manche beginnen .

Dit keer konden we gewoon achter de rest aansluiten achter het starthek en de start verliep goed .


Ook deze 2de manche waren Cor & Lars d. Laat te sterk voor de rest van het veld en gingen er met de winst vandoor . De nummers 2 van de 1ste manche Aaron & Michel waren er deze manche niet meer bij , Aaron kreeg de vering van de motor niet goed , dus hield het voor gezien .

André & Ik reden ons eigen tempo , wel iets harder dan in de eerste manche , dan was het ook iets makkelijker om uit de diepe sporen te blijven en niet springen , dus ook géén uitstapjes meer gemaakt .


Rob v. Kruijsbergen reed hier met zijn oude bakkenist Gerco Cloo en ze reden zeer stabiel , de 1ste manche waren ze 12de en nu finishte ze als 10de . Waren Carlo v. Duijnhoven & Marco Stoop de 1ste manche nog 7de , nu moesten ze genoegen nemen met de 14de plaats . Brutus Biekens & Ijen Kops werden 16de , Mike Keuben & Nick Maas 17de .

Net toen bij André de moed in z'n crosslaarzen zakte (bijna op wilde geven)  , stond daar de man met het bord laatste ronde , dit gaf de burger weer moed , die werd dan ook beloond , want ook deze 2de manche reden we uit .

Ik vond dit dan ook super tof , 2 manches volbracht door iemand die nog nooit gebakt had en ik was niet de enigste die daar zo over dacht .

Zelfs Sheila was helemaal over haar angst heen en was alléén nog maar trots .

Dat mocht ze op der zelf ook wel zijn , want voor André was het de 1ste keer bakken , maar voor Sheila was het de 1ste keer crossfoto's maken en dit ging er best goed af .

Dan hadden we voor deze dag alléén de zijspanstartbewijshouders nog , voor hun 2de manche en dat moest snel gebeuren , want het werd al wat schemerig . Net voor de start heb ik nog even met Simon Veldman staan praten , want ik zag Julian met een gipse arm ??? dit bleek hij op het werk opgelopen te hebben .
Het was inmiddels te donker geworden om echt goede foto's te kunnen maken zonder dat deze bewogen waren , maar wel even een verslag van deze 2de manche .

Net zoals de 1ste manche werd deze 2de manche gewonnen door Stephan Weijers & Siebe v.d. Putten , een 2de plaats was er voor Rene Stalman & Nick Maas , die wel strijd hadden geleverd aan Stephan & Siebe en op 3 Tim Leferink & Sam Veldman . We misten wel 4 spannen , er waren er nu maar 15 van start gegaan . Maat Thom & Ijen waren nog wel van de partij , ondanks dat Ijen als rijder vandaag voor de 6de keer in het bakkie stond en ze werden 5de . Wedstrijddag 1 zat er op , dus op naar de zondag .