Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 2 | De tweede motor van Ad

De tweede motor van Ad , de Yamaha EML had hij bij Henk Verstegen uit Schaijk gekocht , het was de ex combinatie van Adriaan v.d.Leest , dus dat moest het helemaal worden. Wij de Norton WASP opgepoetst en naar Schaijk , daar aangekomen zei Henk : gooi hem daar maar op de hoop!!! en wij ontdaan met de voor ons nieuwe motor terug naar Gorkum. In 1977 had ik voor het eerst een startbewijs , niet als rijder , zoals men verwacht , maar als bakkenist.

Dit was ook het jaar van de laatste wedstrijd van Broer Dirks , deze werd verreden op 2-10-1977 te Leende , het was een uitwisselings wedstrijd van de K.N.M.V.en de N.M.B.

In deze wedstrijd reed Ad met Ad Groenendaal , andere deelnemers waren onder andere : Cor v.d.Biggelaar+Cor v.d.Bijl / August Muller + Henk v.Heek / Adriaan v.d.Leest + Arno Verstegen / Hans v.d.Leest + Adje v.Esch / Frits + Matje Kiggen / Ad Brussels + Theo v.d.Wiel /Wil v.d.Laan + Jaap v.Vliet / Ad Lunenburg + Anthon Verhagen / Anthon Seuntjes + W.Kramer / Jos Span + Erik Hurkmans / Hugo de Vries + Sies Hurkmans en Theo v.d.Einden + Piet Voets.

Eind augustus 1977 stopte Jaco met z'n bakkenisten carriere , vandaar dat Ad met gelegenheids bakkenist Ad Groenendaal reed , maar hier voor had hij al een clubwedstrijd met mijn (P.K.) gereden in Arkel. De crossbaan in Arkel was toen behoorlijk in bij zijspanrijders , omdat dit 1 van de weinige harde banen in Nederland was en men graag oefende voor buitenlandse wedstrijden , dus soms leek het wel een G.P. De 1ste manche ging niet slecht , maar de 2de manche was het afzien , door de blaren in mijn handen kon ik mijn handschoenen niet meer velen en had ze dus uitgetrokken.(zie mond)

Maar onder andere dankzij de aanmoedigingen van Theo v.d.Wiel , die als we een rondelap kregen handkusjes uitdeelde , hebben we de wedstrijd wel uitgereden. Later dat jaar heb ik ook nog een clubwedstrijd met Henk Pennings gereden, maar monteuren ging mij toch beter af.In 1978 kocht ik voor het eerst een auto , mijn vervoermiddel op dat moment was m'n wegmotor de Moto Guzzi V7spciaal (die ik nogsteeds heb).Geen personenauto , maar een busje werd het , om naar de cross tegaan , een Ford Transit , waar we de Ford letters op de gril hadden vervangen door Opel , omdat ik bij een Opel garage werkte.(letters door mijn vader gemaakt)

In dit jaar had Ad ook weer een andere combinatie aangeschaft (3) via Ben Snijders .

Ook weer een Yamaha EML maar nu met een luchtbalg als achterverring , helaas was de pret van korte duur. De eerste de beste wedstrijd in Nistelrode 19-2-1978 ging het al mis. Na 1 rondje getraind te hebben , met een vreemde bakkenist (nooit samen gereden) Ad Aarle , was het in de tweede bocht na de start van de 1ste manche al prijs , in een rechtse bocht ging hij niet uithangen , maar bleef achterop zitten , conclusie : samen de bomen in,resultaat : AD verbrijzelde elleboog en gebroken enkel. Andere Ad had niets.In het ziekenhuis van Gemert aangekomen , zijn er gelijk foto's gemaakt van z'n elleboog en in overleg met de Dokter is er besloten Ad naar Gorkum te laten vervoeren , maar doordat Ad vrij lang was en de eerste keer in de ziekenauto naar Gemert toe zijn voet steeds van de brancard afviel , moest eerst de enkel in het gips. Ik mocht daar bij helpen , mee gipsen enz...Hardstikke interessant , dus super trots op het eind resultaat , alleen Ad vond dit later niet zo fijn !!!!!!!!! In Gorkum aangekomen werden we alles behalve vriendelijk ontvangen.Die Arts zei : Motorsport zeker , bekeek de foto's en daarna werd er op vriendelijke toon gezegd (maar niet heus): Nou dat is dan voor je leven lang INVALIDE , wij kunnen er niets aandoen , waar wil je naar toe , Rotterdam of Utrecht ? Weer de ziekenauto in en op naar Dijkzichtziekenhuis R'dam , daar was het even iets anders , hier kwam een heel team de foto's bekijken en Zeiden: We zullen er eens even iets van gaan maken. Alles is dus helemaal goed gekomen met z'n elleboog , behalve met z'n enkel , want daar had men niet meer naar gekeken , maar bleek dus scheef te staan , dus moest deze opnieuw gebroken worden. BEDANKT PATRICIA!!!!!!!!
Seizoen 1978 was dus verkeken , maar we zijn wel naar wedstrijden gaan kijken.

Hier Ad met Adje v.Esch. Word vervolgd.