Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 3 | Winter 1978

In de winter van 1978/1979 was Ad weer volledig hersteld en benutte hij deze tijd om een nieuwe bakkenist in te werken , Jasper v.d.Velden alias Jerommeke.

Op deze foto : Jasper,Ad,Teus d.Hertog,Jan Smits,Hans Buitenweg + bakkenist bij de huldiging van een clubwedstrijd op Arkel , waar de gedood vergde winnaars Daan v.Dijk + Alex Hoogveld waren uitgevallen.De eerste Bondswedstrijd werd verreden in Geffen op 4-3-1979 , enkele combinaties uit die tijd waren : Henk v.d.Doelen+Harrie d.Bresser,Hans v.d.Leest+Theo v.d.Wiel,Huug+Rob Berning,Jack Vlot+Wiel Smits,Ad Verhagen+Bart Lauwers,Bert v.d.Donk+Jo Bergman,Theo v.d.Einden+Piet Voets,Jan Bakens+Adje v.Esch,Dick+Joop d.Hertog,Jos Span+Toontje v.d.Zanden en Dik Halm+Teus Visser. Maren 6-5-1979 Jan Bakens+Adje v.Esch en Jos Span+Toontje v.d Zanden aan het duwen.  Theo v.d.Einden hoezo blubberig?  In deze periode waren er nog veel clubs die geen starthek hadden , maar waar men met elastiek startte , wat soms aardige kapriolen met zich meebracht , zoals het elastiek tussen het voorwiel enz..... Met Jasper heb Ad maar 1 jaar gereden , terwijl dit in mijn belevenis veel langer was ! en besloot 1980 verder tegaan met vriend Martin v.Genderen , die al reeds gebakt had bij o.a. Ben Snijder en Dik v.Zanten. De Ford Transit werd verruild voor een Mercedes 508 , die we gesponserd hadden gekregen van Rien Puts (Erpee meubelen) de sponser van Daan+Alex die een nieuwe hadden gekregen. Onze Mercades moest wel even opgeknapt worden , het chassis was aardig verrot , maar aangezien mijn vader metaalbewerker was , hebben we met z'n allen de bovenbouw op gekrikt en de bodem geheel vernieuwd met metalen balken oftewel er kon een Olifant tegen aan lopen en er gebeurde nog niets (toen was er nog geen APK keuring)

Dit jaar was ook het jaar van de Ster van Arkel voor zijspannen , het jaar hier voor was het verreden voor solo's en was het Gerard Rond die deze eretitel behaalde.

Sterren van Arkel werden Cor d.Biggelaar+Cor v.d.Bijl (onze Cor) met op de 2de plaats Ton v.Heugten+Frits Kiggen en 3des Tonnie Bens+Henk v.Heek.
De after party in dorpshuis Odina was behoorlijk uit de hand gelopen , Team Cor en Cor die met de hele ploeg in de late uurtje nog naar Made moesten , waren aardig het padje kwijt en zijn via Rotterdam huiswaards gegaan , terwijl het via Breda van ons vandaan toch echt veeeeeeel korter is.Overige wedstrijden dit jaar waren o.a.het altijd spectaculaire Zaltbommel (pinksteren)Betekom (belgie)Reusel,Heeswijk,Holten,Makkinga,Venlo,Fijnaart,Lierop,Berghem(toen nog wel zijspanlievend) en Gulpen 1 van de weinige banen in NL met grote hoogte verschillen. In deze tijd hadden we ook al een soort Bondsfotograaf Harrie Merks , zoals men nu zeg maar Rien Willems heb.

Mijn crosscarriere stond nu even op een laag pitje , had inmiddels wel een Yamaha 500cc solomotor gekocht om er wat mee te gaan trainen , dit was geen succes , maar ik had m'n handen nog steeds vol aan het sleutelen aan het Span van Ad en Martin.

Word vervolgd.