Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 12 | 1987

 

Het nieuwe seizoen 1987 begon voor ons met een hoop werk , ik had namelijk een andere bus aangeschaft enwel een mini touringcarretje,dat orgineel zitplaatsen had voor 21 personen , maar wij terug zouden bouwen naar 9 personen met de bestuurder inbegrepen.Het busje was afkomstig van Aad v.d.Voet , eigenaar van BOVOtours en tevens een beetje mijn sponsor , dus had ik hem voor een mooi prijsje kunnen kopen.

De eerste grote klus eraan was de nooddeur er uit + 1 raam en daar werden dan door Pa Klijn 2 deuren ingemaakt die weer afkomstig waren van de Haan staalkabel waar mijn vader werkte.

Pa had ook nog een poot gemaakt voor een stoel dat deze kon draaien en de tafelpoten zo gemaakt dat deze konden zakken en dit allemaal
om ook slaapplaatsen te kunnen maken , de rest hebben Ad & Ikke het merendeel gedaan.
De Finishing touche binnen werd door Tilly gedaan , zij beklede alle stoelen met zwart / rood skai.
In maart werd de bus bij de Wago in Vuren geschuurd en gespoten , toen de belettering door Piont reclame er nog op en zie resultaat.

Tussen door zijn we onze trouwe suportster Anita op Schiphol afwezen halen , nadat zij een jaar in Australie had door gebracht.

Zeeland 12 april was voor ons de 1ste K.N.M.V.wedstrijd dit jaar , ons dan wel te begrijpen Jaap & P.K. want Ad was nog steeds niet helemaal hersteld van Assen.
De 1ste buitenlandse wedstrijd was een week later in Tjechoslowakije , daar ging ik dan altijd naar toe met Ben & Nelly Snijder en Arie v.d.Dool , dit was nog in de tijd dat bij de grens de militairen met een karabein stonden en je niet gecontroleerd werd als je maar stickers of oude crosskleding uitdeelde , iets waar Ben heel goed in was.(niets voor mijn dus)
Ik was altijd blij als we dat achter de rug hadden , maar een crossweekend organiseren dat konden ze ,geld was er bijna niet maar met banden en brandstof wisten ze een hoop buitenlandse combinaties om te kopen , hoofd van dit alles was Franta.
Aan publiek ook geen gebrek , zie foto hier onder.
Onder het publiek waren ook een hoop Oost Duitsers, Ton v.Heugten reed dit jaar met Piet v.Deutekom , zij zouden van te voren samen met Hansi Bachtold & Frits Fuss Showfoto's voor de  pers maken , daar voor reden ze in tegengestelde richting van de baan en dit ging op een gegeven moment fout. Piet scheurde hierbij z'n kniebanden , dus was het niet zeker of ze de wedstrijd die ging over een A & B kwalificatie , dan een herkansing ,  daarna de finale , zouden kunnen rijden , maar er waren ook Russen en die hadden wonderpilletjes bij hun.Met de voorstelling voor het publiek (net zoals bij een G.P.)voelde Piet zich weer kiplekker maar hij had toe nog niet in de bak gestaan.

De Nederlanders van links naar rechts : John Michielsen , Jan Bakens , Rein v.Gastel , Erik Hurkmans , Geert Knuiman , Jansen , Tonnie Bens , Lowie Bijvelds , Andre Hermse , Marco Bens , Piet Deutekom , Ton v.Heugten en achter de Dame zie je nog net Sies Hurkmans(niet zichbaar Hans v.Goch)
Kopstart in de A ploeg hadden Walter Netterscheid & Ralf Horman , 2de Ton & Piet maar die kwamen al gauw op kop , toch wisten Rein & Erik na geen beste start de koppositie over te nemen , maar deze kregen in de laatste ronde een lekkeband , dus ging de overwinning toch naar Ton & Piet.Van de B ploeg weet ik niet veel meer ,maar in de finale zaten Ton & Piet op kop tot dat de motor kapot ging , daarna namen de Gebr.Husser de kop over , maar die sloegen grandioos over de kop , Bachtold & Fuss vielen ook uit na een geweldige inhaalrace , maar de mooiste combinatie was Rein & Erik want die reden van de laatste naar de 3de plaats.
26 april was het weer de beurt aan ons zelf enwel voor de verandering in Amsterdam , ook hier reed Ad & Nico nog niet. De G.P. van Nederland werd verreden in Halle op 3 mei , maar door het slechte weer van de voorgaande dagen heb ik hier weinig goede foto's van , deze wedstrijd werd gewonnen door Rein v.Gastel & Erik Hurkmans ,na behoorlijke strijd geleverd te hebben met v.Goch en Muller in het begin , maar hierna een groot gat sloeg , wat in de laatste manche hun voordeel was omdat Rein op het  laatst enkele versnellingen miste.
28 mei was Vlissingen dit was tevens de eerste wedstrijd dat Ad & Nico weer van de partij waren , kort hierna volgde Varsseveld en wat we  daar beleefde geef nog maar eens aan wat voor sfeer er onderling heerste onder de zijspannen.

Hier boven zie je Joop d Hertog nu monteur van broer Drik voorheen z'n bakkenist , maar Joop had in Vlissingen van de meiden Anita &
Lia commentaar gekregen op z'n kleding , volgens hun moest hij eens iets fatsoenlijks aantrekken!!!! nou die gozer is dus echt leip , want
hij verscheen in Varsseveld werkelijk in pak , compleet met kikkertje (vlinderdas) en witte handschoentjes aan ,alleen zijn crossjas er over
aan tegen de kou en dit de hele dag aangehouden + ermee gesleuteld , die nemen ze dus niet meer tuk.
Wijchen volgde op 21 juni en dat was een soort 3wielersdag , want de Trikes reden er , de nationale zijspannen + sen./inters zijspannen.
Op 28 juni dan weer A'dam , daarna het Stevensbeek (st.Anthonis) weekend wat altijd super gezellig is , het viel trouwens wel op dat er
dit jaar veel broers samen reden : Gebr.Bokslag , Gebr.Veltman , Gebr.Wissels , Gebr.Nijman , Gebr.Tieman ,Gebr.Dooijeweerd en de   Gebr.Boer. Zaterdag werden de beide manches met grote voorsprong gewonnen door Wim Verwijmeren & Kees v.d.Bijl (jawel de broer van Bijltje) maar zondag zou er meer concurrentie aanwezig zijn. Het was schitterend weer dus na de wedstrijd zijn we met z'n alle gaan zwemmen , eten , even rusten en toen naar de biertent , waar het iets rustiger was als vorig jaar maar wel gezellig ,het bier werd dan ook gedronken of dat het water was !
Zondags was het heel wat drukker aan het starthek omdat deze wedstrijd mee telde voor de competitie. Een week na dit weekend hadden we weer een weekend in Bielstein , maar daar mochten we niet mee rijden , want hier werd de G.P.van Duitsland verreden.
Zaterdags was kwalificatie , alleen de eertste 6 in het kampioenschap van het vorige jaar hoefde zich niet te  kwalificeren , dit hield in dat
Rein v.Gastel dit nu voor de laatste keer moest doen , want hij en Erik stonden 2des halve wege dit seizoen en ook de eerste 6 van nu
hoefde zich dan niet meer te kwalificeren.

Rein & Erik behoorde op het ogenblik tot de grote favorieten voor de titel , samen met August Muller & Henk v.Heek +Hansi Bachtold &
Frits Fuss , maar Luc Descheermaeker & Andre Godschalk namen de 1ste manche kopstart en zouden deze plaats ook behouden. Ook de 2de manche lagen ze van het begin af aan op kop , maar in de laatste ronde sloeg het noodlot toe , het zijspanwiel brak af , dus dit koste hun de G.P.overwinning.
Na de zomerstop kregen we Winterswijk op 23 augustus , een pittige baan met een rare bocht net na de start , waar het dan ook goed mis ging , Ad & Nico zaten ook bij deze chaos maar wisten zich nog op te werken naar een 13de plaats , helaas konde ze de 2de manche niet van start want Ad had zijn frame gescheurd. P.K.& Jaap reden de 2de manche veel beter , Ron d.Haan reed met Nico want toen Loes hoorde dat Ad niet reed is ze gelijk op Nico afgestapt om te vragen of hij haar plaats in wilde nemen , want Loes vond het te zwaar.
In Assen ging het dit jaar beter met Ad &Nico,het rare was wel dat deze wedstrijd over 2 dagen verreden werd , maar dan zaterdag 1 manche en zondag 1 manche , de zaterdag ging het dit keer met de start voor P.K.& Jaap fout , ze klapte op Jan Visser & Henk Ekkelenkamp waarna de motor slecht ging lopen , ondanks dit wel uitgereden.
Zondag mocht er eerst nog wel getraind worden , mijn motor bleek het nog niet helemaal goed te doen en aangezien het zaterdag bijna de hele dag gemiezerd had was de motor ook weer vuil, maar hulp was nabij in de vorm van Jenny de vriendin van Willen Veldman.

Jenny was ook al een beetje onze vast fotograve geworden van de wedstrijd foto's , zondag bleef het gelukkig droog ,maar ook P.K. der motor bleef slecht lopen , dus deze wedstrijd maar gauw vergeten , ondanks dat Ad & Nico zeer sterk reden. Halle en Lochem volgde en daarna hadden we de Veronica Strandrace weer , waar ook Ad & Nico weer meededen , dit keer werd er zaterdag 1 manche en zondag 1 manche verreden, de zaterdag wedstrijd werd later afgelast omdat er veel combinaties buiten de baan hadden gereden door alle opstoppingen en deze wedstrijd ging juist goed voor Jaap & mijn ,terwijl Ad & Nico uit waren gevallen met een kapotte koppeling , zondag daar integen ging het hardstikke goed met hun , terwijl het toen bij ons naadje ging , maar we wisten wel te finishen.

Normaal was dit de laatste wedstrijd maar nu volgde er nog 2 Brascrossen en wel Gerwen & Lierop , deze 2 wedstrijden zou ik rijden met Wil v.d.Laan ,want brascross houd in dat er geen orginele combinaties mee mogen doen. Nou Wil heb altijd zijspan gereden , rijd nu trike en ga nu in de bak bij mijn ,Nico (bakkenist) rijd op Ad z'n motor met Jaap in de bak , 2 bakkenisten dus ,maar Jaap wisselde af met Hans(vriend nico) die dit nog nooit gedaan had , Ron d.Haan reed met Astrid het zusje van Loes enz......

Het verloop van Wil en mijn in Gerwen kan je naast de foto hier boven lezen. Lierop werd nog leuker , doordat Nico zelf een zijspan had aangeschaft kon Ad ook mee doen en die had Walter Budgen & Kees Heuvelman in zijn bakkie.
Er waren meer zijspannen dan in Gerwen ,maar daar integen minder echte brascrossers ,er reden meer oudcrossers mee ,maar de start van de 1ste manche verliep prima Wil & Ikke zaten er redelijk goed bij , maar Ad kwam minder goed weg want onze Walter moest z'n bril nog opzetten. Na 2 rondjes was Walter kapot en werd hij afgelost door Kees die werkelijk helmaal nog nooit in een bakkie gestaan had ,maar terwijl Walter er uit stapte en Kees in wilde stappen , plofte Walter rectalinia acher over en lag voor dood op de grond.

Toen er weer een teken van leven was gingen Ad & Kees er vandoor en dat ging wonder boven wonder goed , ook al omdat Kees aan conditie training doet. P.K.& Wil gingen goed , ze wisten de 1ste manche 9de te worden , in de 2de manche 10de , totaal 7de , in beide manches wisten zij Erik Hurkmans & Cor v.d.Bijl achter zich te houden , zij werden 11de +12de.

Tot slot hadden we 13 decemder nog een feestje bij de Veldmannetjes , die Kampioen waren geworden bij de Nationale.

Word vervolgd.