Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 13 | 1988

 

Eerst even terug komen op 1987 , want in ons Gastenboek schreef Marcel Grondman : " super mooie verslagen (heel leuk om tehoren) daarbegint mijn tijd ", Marcel ik heb nog even terug gekeken maar ik kom alleen je broertje Clemens tegen en die stond in de bak bij Evert Vruggink ?

Nu naar 1988 , het jaar waar Ad in eerste instantie had besloten te stoppen , omdat Nico zelf een zijspan had gekocht (zie 1987)dus zelf wilde gaan rijden en Ad altijd had geroepen met z'n 40ste te stoppen.Om dit laatste jaar weer met een onervaren bakkenist te gaan rijden zag hij niet zitten , zodoende kwam P.K. op het idee om haar bakkenist Jaap 1 jaartje uit te lenen aan Ad met toezegging van Jaap zelf uiteraard , zo gezegd zo gedaan. Terwijl Ad & Jaap inmiddels volop aan het trainen waren , gebeurde het nooit gedachte , maar het gebeurde wel P.K. met een Dame in de bak enwel Loes. Nadat ik dus eerst helemaal niet zou rijden dit jaar belde Loes op dat Ron niet goed geworden was en in het ziekenhuis lag.
Met bezoekuur in het ziekenhuis stelde Ron (d.Haan wel te begrijpen) voor : waarom gaan jullie niet samen rijden zolang ik niet mag rijden. Nadat Ron weer thuis was hebben we gelijk afgesproken om het een keer te gaan proberen en wel in Berghem 24-04-1988 , maar omdat mijn motor nog niet klaar was ,want hier hadden we niet op gerekend , werd er op Ron z'n motor gereden , dit was dus dubbel vreemd.

Ook Ad & Jaap trainde met ons mee , zij hadden inmiddels hun startbewijzen binnen gekregen en hadden dit jaar nummer 37 gekregen.

De 1ste bondswedstrijd dit jaar werd verreden in Harfsen op 1 mei , al heeeeeel snel al , dus werd deze dag optimaal gebruikt.

De grote dag brak aan Harfsen dus en P.K.& Loes hadden voor de wedstrijd al de grootste schik , want alle deelnemers konden beide Dames allang , maar hadden nooit verwacht dat ze nog eens samen zouden gaan rijden , Grote verrassing voor iedereen.

De 1ste start van het Dames duo was gelijk Bingo , ze gingen als 6de van start van de 32 zijspannen , Ad & Jaap hadden minder geluk zij waren betrokken bij een op een hoping in de smalle bocht na de start , zijn wel verder gereden maar de koppeling had teveel op z'n donder gekregen , na 2 ronden was het dan ook einde verhaal voor hun . Maar P.K.& Loes reden de wedstrijd uit en dat was hun streven.
De 2de start was juist shit , ik liet net voor de start de motor afslaan (nog steeds Ron z'n motor) Ron starte hem weer en ook wij konden aan deze manche beginnen , sterker nog ook deze reden we uit , met een totaal uitslag van een 18de plaats en nog 6 combinaties achter ons , de rest waren net zo als Ad & Jaap uitgevallen of niet eens meer gestart.
Deze wedstrijd werd gewonnen door Marco Roks & Bart Notten , 2 Gerrit v.Werven &Jan v.Boven en 3des Wim Hones & Wim Vruggink.
Het volgend weekend was het de G.P.van Belgie , uiteraard in Betekom , zaterdag al vroeg vertrokken , zoals altijd weer een stuk verkeerd  gereden,maar we waren optijd voor de kwalificaties(tijdrijden) dat is grandioos om mee te maken , soms nog mooier als de wedstrijd zelf. Ook het zaterdag avond gebeuren (tent) werd altijd een spectakel waar af en toe een kleine versnapering genuttigd werd , ook door de deelnemers aan de G.P. toen kon dit nog , men had het blaaspijpje nog niet uitgevonden denk ik !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ieder jaar word er ook de Ben Snijder Troffee uitgereikt en ieder jaar zie je aan het eind van het startterrein op de zelfde plek deze 3 vrienden zitten , van links naar rechts Kees v.Duuren , Wil Remie & Ben Snijder himself. (dit al vanaf 1976)
De 1ste manche werd gewonnen door Mark & Paul Millard , voor Garhammer & Haas verliep deze dag minder goed , na de halve wedstrijd op kop te hebben gelegen moesten zij de strijd staken door eerder opgelopen blessures van beide maar vooral van Ralf , ze konden zelfs de 2de manche niet van start. Enkele nederlandse combinaties die meededen waren Ton v.Heugten die met Andre Godschalk , Benny Jansen die niet met Frans reed omdat deze geblesseerd was maar met niemand minder dan Frits Kiggen in de bak had ,Eimbert Timmermans gewoon met Erik Verhagen ,August Muller met Henk v.Heek , Rein v.Gastel met z'n nieuwe bakkenist Wim Theunissen nadat Erik de brui er aan gegeven had , Johan Smit met Cor oftewel Bijltje , Hugo d.Vries met Harrie d.Bresser en Jan Bakens met John Michielsen

De altijd zo goed rijdende Nederlanders in de G.P.van Belgie kwamen dit keer niet zo goed uit de verf , Muller werd de 1ste manche nog wel 2de maar vielen de 2de manche uit (ketting liep er iedere keer af). De 2de manche werd gewonnen door de gebr.Husser en tweedes werden Eimbert & Erik wat wel een super prestatie was.
In Vlissingen mochten we zelf weer aan de bak,de dag begon voor P.K. al goed , Ron & Loes hadden zich verslapen , dus met de 1ste training  geen motor en geen bakkeniste , maar de 2de training werd als nog gehaald. Na de training kwam er een wildvreemde man naar ons toe die mijn 100 gulden in m'n hand drukte en zei dat hij het zo leuk vond dat er 2 meiden samen reden , dat hij een kleine bijdrage wilde doen , ik stond perplex. Hoewel mijn ouders helemaal achter mijn hobby staan komen ze zelden kijken , maar in Vlissingen zijn ze altijd van de partij.

Maar ook Loes der vader en moeder waren er , nou was dit voor Pa v.Beveren niets vreemds , maar Ma v.Beveren was nog niet eerder op een cross geweest.

Zowel Ad & Jaap als P.K & Loes reden beide manches uit en met Ad & Jaap ging het steeds beter , omdat Jaap steeds meer ging wennen  aan het snellere tempo dan dat hij bij P.K. gewend was. P.K & Loes kregen net in het laatste stuk van de baan (2de manche) een lekke achterband , maar dankzij Pa Klijn + een paar baancommisarissen werden we de laatste heuvel op geduwd , zodat we toch de finish vlag
konden halen. Op de terug weg naar huis zijn we met 15 man in Roosendaal gaan chinezen.
Hierna volgde de G.P.in Markelo , het was mooi weer en er was veel publiek ,maar er was ook een groot startveld met o.a.Rein v.Gastel & Wim Theunissen ,Eimbert Timmermans & Erik Verhagen ,Dick v.Heugten & Rene Smink ,Tonny Bens & Lowie Bijvelds ,Walther Netterscheid & Ralf Hassold ,Andreas Fuhrer & Hans-Rudolf Stettler ,Gilles Mecene & Eric Morgan ,Parmo Nielson & Jorgen Bitch , Hugo d.Vries & Harry d.Bresser , Thomas Graf & Roland Schaerer , Christoph & Andreas Husser enz.........
Micheal Garhammer & Ralf Haas namen de 1ste manche kopstart , gevolgd door den Tim & Erik , na 6 ronden moest Garhammer afhaken en nam Tim de kop over , zij wonnen deze 1ste manche. Muller & v.Heek werden 3des , net achter Benny Jansen met Kiggen.

August & Henk werden totaal winnaars van de G.P.van Nederland dankzij de pech van Benny & Frits die in de laatste 2 ronden te kampen hadden met een dicht zittend luchtfilter en van de 1ste naar de 9de plaats terug vielen.
Zaltbommel 30-5-1988 was de volgende KIJKwedstrijd , een jaarlijks terug keren de wedstrijd op 2de Pinksterdag.

Nadat de Gebr.Millard kopstart hadden genomen , moesten ze die al gauw afgeven aan Jan Bakens & John Michielsen , die deze 1ste manche van de in het totaal 3 te verrijden manches wonnen . Van onze groep mochten Willem & Erik Veldman hier ook meerijden. De Holland cup die hier verreden werd , werd in het totaal gewonnen door Eimbert & Erik , met een 3de plaats in de 1ste en 2de manche +
een 1ste plaats in de 3de manche.
In Makkinga 5-6-1988 mochten we zelf weer aan de bak , lekker in het zware zand ,waar sommige al in de training behoorlijk last kregen van de versnaperingen van de avond er voor , zo ook Gerwin Sala , hij had het niet zo breed , maar later in de wedstrijd ging het beter ,hij samen met Benny ten Brinke werden zelf de 2de manche 3de , maar wel na dat hij op het matje was geweest bij manager Gert.
Met Ad & Jaap ging het steeds beter en ook P.K.& Loes profiteerde van de hier en daar vastzittend collega's , ze bobberde overal door heen zonder vast te komen zitten.Toen kregen we weer een echte baan enwel St.Isiodorushoeve , net voor de start terwijl we nog in de fuik stonden hoorden we de commentator ineens door de speakers roepen dat men zodadelijk op moest letten op nr.3 dat was een Dames duo die de Heren wel een poepie zouden laten ruiken , ik wist niet hoe snel ik mijn helm op moest doen want ik had gelijk een kop als een biet. Ad had zijn dag niet , dit keer lag het niet aan Jaap , hij maakte allemaal stomme fouten , maar niet alleen met Ad ging het niet jofel , Egbert & Klaas Boer reden helemaal niet om naar huis te schrijven , maar 3 plaatsen voor P.K. & Loes die 23ste werden van de 27 gestarte zijspannen.

Marco Roks en nederlands oudste bakkenist van dat ogenblik qua dienst jaren wel te begrijpen Bart Notten , wonnen de 1ste manche maar vielen de 2de manche op kop uit.(Bart had z'n kniebanden gescheurd )
Op naar Eersel 26-6-1988 een lekker brede zand baan die nog behoorlijk lang is ook , het was dan ook onmogelijk dat er op zo'n baan iets verkeerd kon gaan , maar toch kreeg Gerwin het voor elkaar om in de training in de greppel terecht te komen , Rene Achterkamp zag het te laat en reed er op in.
De teams waar wij dezer dagen het meest mee op trokken waren de Gebr.Dooyeweerd en de Gebr Boer waar van Egbert de rijder is en hier in Eersel ver van ons vandaan stond , maar Egbert zou Egbert niet zijn als hij ons niet even zou komen opzoeken.

Dat hij dan gek is van blijschap als hij ons ziet kun je wel op de foto hier boven zien. Met een valse start in de 1ste manche ( hek viel aan 1 kant niet) ging de herstart beter , Ad & Jaap werden de 1ste manche 13de , de 2de manche 14de .P.K.& Loes behaalde de 1ste manche 20ste plaats , de 2de manche 17de plaats. In de tussenstand van de competitie staat Harry Tuin aan de kop , 2des Gerwin Sala , 3des Gerrit v.Werven , 4 Tjark Heeres en 5de Jan Vos , sorry bakkenisten maar in deze tijd stonden jullie nog niet op de lijsten van de K.N.M.V.en Marcel ik kom jou nog steeds niet tegen??????????????????
Wordt vervolgd