Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 17 | Veteranencross Arkel

 

We blijven toch even in 1989 en beginnen bij de Veteranencross op Arkel 20-8 waar dit keer ook zijspannen & quads mee mochten doen, ook al reden die dan wel samen, totaal 12 combinaties, wij hadden de dikke 1000 meegenomen en daar reed Ad op met Ikke P.K. dus in de  bak , terwijl Rene'op Ad z'n quad mee deed, verder reed Dirk v.d.Lagemaat ook op een quad enwel die van neefje Henry , die op zijn beurt reed met Dirk zijn zijspan maar wel met Roger in het bakkie , ze hadden alleen een kleine aanpassing moeten maken , het bedienings gedeelte van de quad overgezet op het span omdat Henry met 1 arm rijd. Maar er waren meer Lagematen die meededen ook Hans de vader van Henry reed op een zijspan mee. Ook leuk om weer eens terug te zien waren Thijs v.Zanten met z'n dochter Rina in de bak.
Wat niemand verwacht had en zeker Ik niet was dat Ik het bakken volhield, maar zeker de rondentellers niet , want er klopte geen reet van de uitslag en zo werd ons een beker door de neus geboord, al met al mocht dit de pret niet drukken, tenslotte was de hoofdzaak van deze dag de Veteranensolorijders waar van hier onder wat foto's.

Doetinchem 27-8-1989 zou alles behalve rooskleurig verlopen, terwijl Ad het zijspan uit de bus wilde halen maakte hij een verkeerde beweging en z'n arm vloog uit de kom, na al dit tumult waren P.K. & Loes te laat voor de training. De start van de 1ste manche was in 1 woord slecht , Ik was zo slim geweest het drappigste stuk bij de start uit te zoeken zodat we haast stil vielen met de start, toch hadden we nog mazzel dat er in de 1ste bocht een opeenhoping was van diverse zijspannen , dus waren we niet de laatste en werden we toch nog 17de voor Hans Bruggink & Jan Fokkink. De start van de 2de manche ging beter + het rijden ook, maar of de duivel er mee speelde brak de linker voorschocker, we stopte bij Ad en die zei: probeer er maar mee uit te rijden, dat lukte dan ook aardig tot de laatste ronde, toen brak de rechter ook. Met behulp van een baancommisaris zetten we de veer er weer tussen zodat we toch nog langzaam rijdend wisten te finisten.

Het was mee het dagje wel , toch kon er nog een lachje af.
En toen was het tijd voor een feestje , zie en lees hier onder Feestende emoticonFeestende emoticonFeestende emoticonFeestende emoticon

Nadat de Dames van de uitstekende opvang van Willem & Jenny genoten hadden vervolgde ze hun weg naar Marum 2-9-1989, 's ochtends regende het, maar gelukkig was het na de training droog en werd het zelfs lekker weer. Voor het eerst een dag zonder mannen (Ad & Rene) Dat hield ook in dat er weer zelf gesleuteld moest worden tussen de manches door, maar het verliep gelukkig allemaal prima, de start van de 1ste manche ging oke' en we konden goed rond komen, ook al omdat de vering nu optimaal was, helaas was het deelnemersveld niet zo groot, want Marum had in maart verreden moeten worden, maar werd toen afgelast, nu op zaterdag en dan zijn er toch veel mensen die dan moeten werken of een eigen zaak hebben, zo ook bij de solorijders. Er waren dus maar 12 zijspancombinaties aan de start, maar publiek was er gelukkig zat . Jan Vos & Jan Willem Nijland wonnen de 1ste manche voor Erik Bruil & Philip Magnin, 3des werden John Verweijmeren die nog steeds met John Michielsen reed, die op zijn beurt ook de avond hier voor een feestje had gegeven, hier door niet geslapen had omdat Marum niet naast de deur lag! Hij zag er dan ook niet uit , maar hield het wel vol, wij werden 11de de 1ste manche. Onze grote vriend Ros kwam tussende manches door ook weer eens aanwaaien.

Hij miste Adje Patatje zei hij en hij was niet de enige, hoewel het sleutelen zelf ook wel ging, was het toch jammer dat hij niet kon zien hoe goed Loes & Ik vooruit waren gegaan met het rijden nu alles aan de motor klopte.
De 2de manche ging zelfs zo goed dat we 9de werden, maar ook 9de totaal , Erik & Philip vielen de 2de manche uit, iets beter verging het met Jan & Jan Willem, maar voor hun doen niet echt best want zij behaalde de 2de manche een 5de plaats. De grote dagoverwinnaars waren Maarten & Albert Bokslag, met een 4de plaats in de 1ste en een 1ste plaats in de 2de manche.

Op naar Deurne 10-9-1989 en hier was het hele team gelukkig weer compleet.

Ook John Verweijmeren reed weer met neef Jan, maar later zou blijken dat het tevens de laatste meters in het bakkie waren voor hem.De start van de 1ste manche was dit keer ook niet best voor Loes & mijn , maar omdat er weer verschillende combinaties op 1 hoop lagen de 1ste bocht hadden we toch mazzel en zouden nog 15de worden van de 20tig. John & Jan hadden kopstart, maar Jan was vreselijk zenuwachtigen kneep zo hard in de beugel dat hij al z'n kracht uit z'n armen kneep, hier door zakte ze af naar de 7de plaats.(hun start nr.)
Tussen de manches door werd de motor weer als vanouds nagekeken door Ad met behulp van Rene'en zij zagen dat P.K. het visje van de ketting verloren was, een normaal iemand was daarmee uitgevallen, maar zij met haar gouden...reed er gewoon mee uit werd er door de Heren geroepen. Met de start van de 2de manche zaten John & Jan er weer goed bij, maar ook dit keer verloren ze aardig wat plaatsen,
ze werden dan ook 9de, iets dat de sfeer niet bevorderde, met als resultaat Finito. P.K. &. Loes klapte de 2de manche tegen een stilgevallen Hans Bruggink aan, waar ze de 1ste manche volop mee in strijd hadden gelegen,  dus werd er als laatste vertrokken, maar weer ging het rijden niet slecht en dat constateerde Ad ook, want die had onze vooruitgang in Marum niet gezien. We werden dan ook 13de en zeker nadat hij achteraf te horen kreeg dat ze de laatste ronden met een kapotte stuurdemper gereden hadden, dit veroorzaakt door de botsing met Hans. Jan Vos & Jan Willem Nijland waren voor hun doen niet zo joffel bezig, zij moesten genoegen nemen met 2 maal een 4de plaats.
De week erop was Halle 17-9 en hoewel het heel de week geregend had lag de baan er goed bij, nadat de zijspannen hem in de training aardig droog gereden hadden. De 1ste manche hadden we volop strijd met Jan Tuin & Jannes Beugel, we werden dan ook 16de .
Eddie Lowenthal & Coert Eilander die halvewege het seizoen pas bij ons waren komen rijden deden het goed, ze werden de 1ste manche 11de, het baantje lag hun wel want hun thuisbaan is Doetinchem en dat is net zoiets.

De Gebroeders Marlon & Martin Tieman hadden de laatste paar wedstrijden niet anders dan de training gereden, want in de wedstrijd vielen ze iedere keer uit, een beetje door te slecht onderhoud, want onze Ad had inmiddels alles wat maar gelast kon worden gelast.
Met Jan & Jan Willem ging het ook beter als in Deurne, ze hoefde alleen hun meerdere erkennen in Erik Bruil & Philip die met overmacht wonnen, 3des werden hun concurenten Maarten & Albert Bokslag. Doordat Jan & Jan Willem zowel de 1ste als de 2de manche 2des werden en de Bokslagjes 2 maal 3de, namen Jan & Jan Willem de kop van de competitie weer over met 1 punt verschil.
Bij ons ging het eerste gedeelte van de 2de manche in 1 woord geweldig, we haalde zelfs menig combinatie in tot we zo in de strijd waren dat ik Rein Bouman die stilstond boven aan een heuvel te laat opmerkte, op het laatste nippertje lukte het welles/nietes, we raakte het zijspan net, maar konden door en de ronde erop stak Rein z'n duim op dat alles Oke'was .Toch sloeg het noodlot even later toch toe, de  ketting vloog eraf, maar met behulp van ex zijspanrijder Achterkamp lukte het P.K. toch om de ketting er weer om te krijgen en wisten de Dames de wedstrijd uit te rijden, wel met hartzeer, want degene die we ingehaald hadden reden nu weer voor ons.
Zevenhoven 1-10-89 een seniorwedstrijd waar 4 nationale mee mochten rijden en wel: Jan Vos & jan Willem, de Gebr.Bokslag, Erik Bruil & Philip Magnin en John Verweijmeren & John Michielsen. Dirk & Roger v.d. Lagemaat begonnen aan deze wedstrijd met de veronderstelling dat ze hun 7de plaats in de stand veilig wilde stellen, maar het ging zo goed dat er zelfs meer in zat. Willem & Henk Veldman deden het  daarintegen minder goed, ook al doordat ze met de start bij een valpartij betrokken waren. Voor Timke & Erik Verhagen was het een grootse dag want al na de 1ste manche waren zij de nieuwe Nederlandse Kampioenen. Maar de GROOTSTE HELDEN van deze dag waren  Ton v.Heugten & Eep Willems, zij wonnen met overmacht beide manches en mooier kon de Ouwe zijn crosscarriere niet afsluiten, hij liet nog 1 keer zien hoe het moet en kreeg het zeker niet kado, tot de laatste meters liet hij zien hoe je met een zijspan moet en kan sturen, altijd een eigen spoortje leggend, iets waar menig rijder een puntje aan kan zuigen.

Te oud voor het helen van blessures misschien, maar zeker niet om te rijden. Zonde hoor.
Strandrace Scheveningen 7/8-10-89 werd dit keer op de Quad verreden , niet door Ad zoals men verwacht, maar door P.K. zaterdag werd door deze klasse de 1ste manche verreden. Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar eenmaal van start ging het vanzelf, ondanks de regen.
Na de 1ste manche was het eten en toen verplicht Feesten , op naar het cafe 't Snuitje wat in de loop der jaren een soort stamkroeg was geworden, het was dan ook beregezellig.
Hoe de avond verder verliep hoef niet beschreven te worden , dat kan je van Br.Kees & Rene'der gezichten aflezen, voor zij hun slaapzak indoken. Zondag was het gelukkig beter weer, want s'nachts hadden we zelfs storm gehad, er gingen ook dit keer ongeveer 190 Quads van start, waar onder veel zijspanrijders(of ex)net als Ik die voor deze gelegenheid een quad hadden geleend. Don Turk 1 van de Amerikanen die meededen, nam kopstart.

Op de foto hierboven zie je met nr.90 in het geel mijn rijden. Ik had zelfs in deze manche Ton Dooyeweerd achter me zitten en die rijdt al meer als 1 jaar op zo'n ding. De 2de manche werd dan ook succesvol uitgereden door mijn, dus nog 1 manche te gaan, met het motto "de Strandrace uitrijden" kwam hiermee wel heeeel dichtbij. Met de 3de manche had Hans Ghielen kopstart. Bij mijn ging het lange rechte stuk steeds beter, maar ik vond het zware rechte stuk toch leuker om te rijden; vooral het wasbord ging formidabel. Totaalwinnar werd Hans Ghielen, 3de Wil van der Laan, 18de Ben van der Laan, 28ste Toon van der Zanden, 29ste Bruno Schneider, 30ste Robert Vels, 31ste Cor Hulsman, 43ste Ton van Heugten, 70ste Joop Bergman, 72ste Ton Maessen, 90ste Ton Dooyeweerd, 98ste Patricia Klijn, 104de Piet van Dijk, 107de Henk Pennings en 124ste Jan Bakens. In het totaal finishten er 139 quads en hireboven staan degene die - op Gielen na - allemaal zijspan rijden of gereden hebben.
Prinsenbeek 29-10 was de beslissende wedstrijd voor het kampioenschap van de nationale, met 1 punt verschil tussen Jan Vos & Jan Willem Nijland en Maarten & Albert Bokslag. De eerste manche werd door Jan en Jan willem gewonnen en 2de werden de Bokslagjes. De tweede manche werd dus beslissend en in die manche waren ze allebei betrokken bij een valpartij; ze moesten van achteraf beginnen, het werd een fantastisch spannende wedstrijd. Ze eindigden zelfs op een 2de en 3de plaats, dus werden Jan en Jan Willem kampioen.

De Brascross in Heeswijk 11-11 werd georganiseerd door Leo v.d.Lagemaat & Eimbert Timmermans en Timke zelf deed ook actief mee maar dan als solorijder, maar de zijspanklasse + quads was toch wel de wedstrijd van de dag. Ad reed met z'n quad mee en Ik reed met Theo de Graaf , de vriend van Loes , want Loes was inmiddels gescheiden van Ron de Haan.

Het rijden met Theo ging bijzonder goed mede dankzij zijn goede conditie ,helaas vielen we net buiten de prijzen, de winnaars waren Chris Bongers & Hein v.Veghel ,Ad daarintegen werd 3de , in zijn klasse won Cor Hulsman.Maar de winnaars van de 3de manche waren overduidelijk de Ad / P.K. ploeg zij wonnen met grote voorsprong van de Nakploeg en zelfs van de Lagemaatploeg. Voor de onwetende lezers: de 3de manche word gestreden in de kroeg en dit keer was dat uiteraard bij Br.Blommers.
De bekenste Brasscross was toch wel Lierop gehouden op 19-11 en daar moest het gaan gebeuren voor de Heer Martin v.Genderen ,maar de  Ad / P.k.ploeg was dit keer groots aanwezig en wel met 2 zijspannen en de Quad ,op het ene zijspan zou P.K met Cor v.d.Bijl rijden (dit waren dus onze eerste meters samen),op het andere oud zijspanduo Ad & Martin , maar onze Martin zou ook Quad rijden en solo rijden ,maar dit laatste viel af want z'n groot spraak was toch iets te gortig , het verhaal uit de mond van de Heer v.Genderen was zelfs zo dat hij daarna alle Dames van het team een beurt zou geven en niet tevergeten het Wilhelmus geheel zingen. Maar het moet gezegd worden  2 van de 5 Grootspraken maakte hij waar en dat je bakken niet verleer dat had Ik wel verwacht , maar dat hij met een Quad in Lierop rond zou komen terwijl hij echt nog nooit op zo'n ding had gereden , daar neem Ik mijn petje vooraf. In de 2de manche vielen Ad & Martin uit , maar hierdoor konden ze wel P.K.& Cor zien rijden die het bijzonder goed deden, Ik had het zo goed naar mijn zin dat Ik zelfs niet had gezien dat we afgevlagd waren , totdat ik een klap op mijn helm kreeg van Cor en hij naar de afvlagger wees , daarna motor gauw aan de kant gezet en naar de laatste manche van de Quads gaan kijken, want daar moest Martin weer aan de hendels en het ging steeds beter , kon je hem in de 1ste manche lopend bijhouden, begon het nu echt op rijden te lijken , ook de angst die je de 1ste manche in zijn gezicht zag was nu helemaal verdwenen.

Hoop dat het niet te langdradig is geworden tot volgende week, word vervolgd.