Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 20 | 1990 GP Tjechië

 

Na het Tsjechiese G.P. avontuur hadden we gelijk de week er op de G.P. van Nederland en wel in Lichtenvoorde op 15 juli 1990, het was lekker weer dus verheugden we ons op een super wedstrijd en die kregen we ook. De kopstart van de 1ste manche was niet voor een Nederlandse combinatie, maar voor de Fransen Gilles Mecene & Eric Bouvet .Dit was maar van korte duur want Benny Jansen & Tinnie Jansen namen de kop over en gaven die ook niet meer af, alleen Eimbert Timmermans & Erik Verhagen gaven nog weerstand op het laatst, want zoals gewoonlijk hadden zijniet zo’n beste start gehad. Dirk & Roger v.d.Lagemaat reden dit keer uitstekend, zij gingen als 7de van start de 1ste manche, wisten deze plaats tot 3 ronden voor het eind in handen te houden, maar toen moesten ze toch een paar plaatsen prijs geven, ondanks dit werden ze toch 10de.Hugo d.Vries & Andre Visser hadden een slechte start (21ste)maar zouden uiteindelijk toch 14de worden. Christoph Husser reed ook dit keer weer met Sies Hurkmans, maar zijmoesten de strijd staken, omdat Christopher in de training door zijn eigen schuld z’n hand had geblesseerd. 1 van de meeste uitblinkers waren Marco Bens & Lowie Bijvelds, zij hadden s’ochtends al de beste trainingstijd neergezet,daar werd door vele minachtend tegen aan gekeken, toch lieten zij zien dat het niet zomaar een toevalstreffer was.

Ze gingen als 14de van start en wisten zich op te werken naar een 7de plaats, met o.a.Walter Netterscheid er nog achter. Garhammer & Haas wisten zich ook heel goed stand te houden tussen het Nederlandse geweld en het zware zand, zij werden de 1ste manche 3de.

Kopstart in de 2de manche namen niemand minder dan met nr.63 Dirk & Roger, dit wisten ze 2 ronden vol te houden, toen kwamen Benny & Tinnie hun voorbij, dit was geen schande want die reden zo sterk dat als ze als laatste gestart waren nog de G.P.gewonnen zouden hebben.Marco & Lowie gingen Dirk & Roger ook voorbij en  werden de 2de manche 2de en zelfs totaal ook 2de Chapo.

22 juli werd Bert 40 toen hebben wij een shirt voor hem laten maken met de afbeelding erop zie foto boven. Doordat er bij de  K.N.M.V.ongeveer 2 maanden geen wedstrijden waren, zou Ad & Karel een paar wedstrijden in Belgie gaan rijden bij de V.B.M. om in hun ritme te blijven, maar toen het zover was kon Ad niet rijden, omdat er iets in zijn rug geschoten was (niet met de cross) liep hij behoorlijk krom. Het idee om in Belgie te rijden kwam van Jack Vlot af, die had er al meer gereden dit jaar. Om niet iedereen af te bellen gingen we toch op weg naar  Westerloo 12-8 omdat we afgesproken hadden dat ik P.K. dus Ad z’n plek in zou nemen, dat hield in met Ad zijn  motor, maar ook zijn bakkenist Karel . De start van de 1ste manche verliep prima ondanks het grote aantal zijspannen aan de start, wat normaal niet het geval was, normaal is plusminus 15 en nu 38 dat kan alleen maar in Belgie

Bert & Nico die uiteraard ook aanwezig waren, zaten in de middenmoot met de start,maar het baantje lag hun niet zo.Het was behoorlijk smal en bochtig, dan zaten er aardig wat natte stukken in, al met al een levensgevaarlijke baanBert & Nico wisten heelhuids aan de finish te komen, dat konden P.K.& Karel niet zeggen, zij werden 2 ronde voor het eind letterlijk en figuurlijk onderstenboven gereden door een stel Belgen, die ze niet allemaal op een rijtjehadden zitten volgens velen.Ik wist niet wat er gebeurt was, maar Karel had gezien dat die bakkenist bij P,K, der stuur uit haar handen trok en waarom Joost mag het weten, Karel was zo kwaad,keek of het met mijn goed ging en wachte de mannen op want ze moesten nog 1 keer rond komen, toen ze weer langs kwamen besprong hij ze,hangend aan de rijder trachte hij ze tot stilstand te brengen, maar dit lukte gelukkig niet, want anders had ik voor de gevolgen gevreesd, de overige omstanders waar onder Anita hielden hem daarna in bedwang. De Vlotjes wisten wel de finish zonder kleerscheuren te halen.

In het rennerskwartier werd er nog over nagekaart, maar ondanks dat P.K. der knie zeer deed en Karel z’n arm helemaal bond en blauw was, besloten we toch de 2de manche te rijden. Helaas het leek wel of er een vloek op deze dag lag, misschien wel omdat we hier stiekem reden, maar met de start van de 2de manche ging het direct al weer verkeerd met Karel & mijn, we werden ingesloten, klapte tegen 2 combinaties aan en gingen weer over de kop,maar dit keer zonder opzet, toen besloten we maar om niet meer verder te rijden, ondanks dat Ik dacht dat de blessure wel mee zou vallen, Ik dacht een beurse schouder,werd ik toen ik stond te kijken een beetje naar een draaierig, van de rest van de wedstrijd weinig mee gekregen, eenmaal bij de bus mijn schouder met koudwater behandeld en toen ging het wel weer, toch zelf met de bus naar huis gereden, toch bleef Ik er last van houden en 14 dagen later toch maar naar een Dokter gegaan, ook iets wat eigenlijk niet in mijn woordenboek voorkomt.Zo als trouwen, maar achteraf wel stom dat Ik zolang gewacht had. De Dokter zag namelijk gelijk dat mijn Sleutelbeen uit de kom stond, wilde deze weer op zijn plek duwen, maar dat ging niet en toen hij hoorde dat dit 2weken geleden gebeurt was kreeg Ik er behoorlijk vanlangs. Conclusie Ik had me eigen aardig te pakken, want nu duurde het herstel des te langer, omdat nu mijn spieren alles op moeten gaan vangen doormiddel van therapie of eenoperatie en dat vond ik geen optie.Sinds een antal jaren organiseert Arkel een crossweekend met zaterdags clubcross en zondags veteranencross, totnu toe treffen ze dan goed weer, zo ook nu en met een goed deelnemersveld. De Quads, zijspanstartbewijshouders en zijspanveteranen rijden dan met elkaar, maar worden wel apart geklasseerd, ik kon nog niet mee doen dus werd het foto’s maken, iets dat Anita altijd afschuifd als ik niet hoef te rijden. Zaterdag was een heel gezellige dag, maar zondag kwam het er op aan Ad & Karel en Daam v.Dijk & Gerard Vink leverde weer eens een mooie strijd net zo als vroeger toen Daam nog met Alex reed, het was een waar genoegen om naar te kijken, zodoende vond P.K. het ook niet erg om langs de kant te staan kijken. Ben v.d.Laan die Quad reed was de enige die voor hun zat. Ad moest toch de meerdere erkennen in Daam en maakte op het laatst nog een fout, zodat Cor de Laat & Toine Wijne hier van konden profiteren, die dus als 2de afgevlagd werden en Ad & Karel 3des. Bert & Nico deden ook mee maar hadden een slechte start gehad en werden 9de van de 9 startbewijshouders.

Op de foto hier boven zie je enkele zijspanveteranen die hun eigen wedstrijd reden, ook Frans Vialle was van de partij, hij reed zaterdags met Ben v.d.Laan in het bakje en zondags met zijn eigen bakkenist.

Met de start van de 2de manche was Ad er op gebrand om dit keer kopstart te nemen, maar hij was te fanatiek,vertrok te vroeg en reed tegen het starthek op, oftewel als laatste vertrokken. Daam & Gerard namen gelijk een grote voorsprong, hadden alleen tegenstand van de Quadrijders Ben v.d.Laan & Henry v.d.Lagemaat, maar deze laatste had de avond hier voor een beetje te diep in het glaasje gekeken, dus hield dit tempo maar een paar ronden vol, opzich was dit weer gunstig voor Ad & Karel, die reden als vergif en waren al op een 5de plaats beland,maar het gat naar de rest was erg groot, dit zag Henry en hield de 2 zijspancombinaties die achter hem zaten op, hij drukte het tempo, de rest moesten Ad & Karel zelf doen en dat lukte met weer een 3de plaats. Ben was in het  totaal oppermachtig en Daam & Gerard bij de zijspannen, was het niet dat ze in de voorlaatste ronde een lekke band kregen. Cor & Toine die super trots op een 2de plaats reden, wisten niet wat hun overkwam toen ze als 1ste afgevlagd werden en hiermee ook gelijk dag overwinnaars werden.

Na afloop van de prijsuitreiking was het nog even feesten geblazen, met het nodige gerstennat erbij.

Er was er maar 1 die de avond hier voor al voor 2 dagen te gelijk gedronken had en dat was ene Henry !

Wijchen 2-9-1990 was de wedstrijd waar P.K. & Loes weer voor het eerst mee zouden doen en nu was Ad de grote afwezige, hij had namelijk een gebroken neus en een lichte hersenschudding (niet met de cross opgelopen) Omdat Ad niet kon rijden was Karel zo bereidwillig geweest om in het bakkie te stappen bij Evert Vruggink die zonder bakkenist zat. Of P.K.& Loes de wedstrijd uit zouden rijden was de vraag maar je moet het toch een keer gaan proberen. Martin v.Genderen had P.K. ingetaped en de 1ste helft van de wedstrijd ging het goed, maar de laatste ronden moest toch het gas iets terug genomen worden, maar er vielen veel combinaties uit her en der dus behaalde we toch nog aardig wat punten. Ik was wel blij dat ik de finishvlag zag en wie stond daar bij de finist Ad, hij had het niet kunnen laten en wilde toch P.K. & Loes voor het eerst zien rijden. Bert & Nico reden voortreffelijk, zij hadden Ad al wel onder de wedstrijd langs de baan zien staan, dit leek voor Bert wel een soort peppil en wilde zijn slag slaan omdat Ad nu geen punten kon vergaren.Herman v.Lit reed net zoals Vruggink met een inval bakkenist en dat was niemand minder dan Harry de Bresser, het duo deed het perfect, ze wonnen de 1ste manche.

P.K. & Loes gingen de 2de manche wel van start, maar zouden na 2 ronden op moeten geven, toen we verkeerd door een knip reden kreeg mijn schouder zo’n opdonder dat het gelijk uit was met de pret. Met Ton & Jeroen ging het  ook niet van een leiendakje , maar met Evert & Karel ging het niet slecht, zij werden in het totaal 9de.

Ondanks dat Markelo 9-9-1990 1 van P.K. der favoriete banen is, hadden we toch maar besloten het sleutelbeen nog maar even rust te gunnen, maar er waren 2 andere kneuzen die beide een hersenschudding hadden, zo eigenwijs waren om toch te gaan rijden (zie foto hier onder gebroederlijk naast elkaar)

In de training ging het met beide Heren nog goed, maar in de wedstrijd ging het met Ad wel maar met de Zabel niet zo,in het begin zaten Ad & Karel voor Bert & Nico, maar na een paar ronden ging de motor hevig roken en verloor vermogen, wisten wel te finishen op de 14de plaats net achter Bert & Nico.Daam v.Dijk & Gerard Vink hadden in de  training al een akkefietje gehad, Daam sprong te hoog klapte dubbel en blesseerde zijn hand. De 1ste manche zaten ze 3de maar moesten zoveel toegeven dat ze als 18de finishten, de 2de manche hadden ze zelfs kopstart,maar zijn niet gefinisht.De 2de manche was voor Ad & Karel ook zo bekeken, de motor ging zo raar doen, dat Henry v.d.Lagemaat ze tot stoppen bedaarde en dat was maar goed ook, anders had alles in de soep gelopen, nu was het misschien alleen maar een zuiger. Ook Ton & Jeroen wisten maar 1 manche te volbrengen en wel de 1ste manche met een 20ste plaats Bert & Nico die de 1ste manche 13de waren geworden, reden de 2de manche een super wedstrijd of dit kwam omdat ze Ad kapot langs de baan hadden zien staan ??? ik had ze in iedergeval nog nooit zo hard zien rijden, met als resultaat een mooie 5de plaats en een superslag in de privéstrijd .

In Halle 16-9 was ook maar weer 1 team van het La’pral team aanwezig P.K. mocht nog steeds niet rijden, maar Ad z’n motor was weer in orde, dus verdedigde zij de eer van het team. Grote verrassing was het dat Patrick Groen in ‘t Woud zijn eigen weer eens liet zien (foto boven) we vroegen dan ook of hij verdwaald was, Patrick had het na 3  kwart jaar voor gezien gehouden als bakkenist, zo doende reed Ben weer Quad. Inmiddels had pa Niek de cross traditie in ere gehouden. De start van de 1ste manche verliep prima Ad & Karel zaten er goed bij, Daam & Gerard deden het nog iets beter, maar voor Bert & Nico was deze manche maar van korte duur, ze vielen na 2 ronden uit  met een kapotte motor, dit gaf Ad & Karel de gelegenheid de achterstand die ze opgelopen hadden bij de voor gaan de wedstrijd, weer goed te maken. In Ad z’n enthousiasme om veel punten te kunnen score t.o.v. Bert, niet voor de K.N.M.V.stand maar de privecup, werd hij iets te overmoedig, hij wilde 2 combinaties te gelijk inhalen, maar dit  deed hij op een springschans en deze was iets te smal voor 3 combinaties te gelijk,conclusie ze kwamen met het  bakwiel naast de schans, maakte een rare zwieper en gingen over de kop, nadat Ad z’n lucht weer terug had zijn ze weer gaan rijden en te finishen. Rene Hartwig & Richard Veld maakte er helemaal een potje van, zij kregen  onderweg een woorden wisseling wat zeer hoog opliep, daar Richard de grootste fout maakte die een bakkenist maar kan maken, hij stapte onder het rijden er gewoon uit.

Dit is dus de laatste foto van dit duo, want ze zouden de rest van het seizoen niet meer samen rijden.(sonde) Niek Groen in’t Woud reed met Cor v.d.Laan, dit was voor Cor gelijk een vuurdoop want Cor bakte wel maar  alleen clubcrossjes met Gerard Reijngoud, toch deed hij het voortreffelijk, maar liet de 2de manche wel aan Nico over omdat Bert ook de 2de manche niet kon rijden.(geen reserve blok bij zich) Ad & Karel kwamen in de 2de manche ongeveer net zover als Bert & Nico in de 1ste, wat bleek, door hun val in  de 1ste manche was het beugeltje van de bobine afgebroken, profisorisch gemaakt, maar niet goed genoeg bleek,bobine maakte kortsluiting en weg ontsteking, over en uit dus, maar ook weg inhaalrace. Herman & Harry v.Lit reden wel een goede wedstrijd en wisten hun plaats in de K.N.M.V.stand goed te verdedigen.

Word vervolgd.