Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 22 | Veel veranderingen in 1991

 

Het crossseizoen 1991 brengt heel wat veranderingen voor het La'pral Team met zich mee.
a. P.K.& Loes worden voor het eerst in hun gezamelijke crosscarriere niet meer gesponsord door FINA
b. Zowel Ad & Karel als P.K. & Loes hebben nu de zelfde sponsor B.v.d.Donk Bedrijven.
c. P.K & loes rijden voor het eerst op een 2takt. (dit i.v.m. de miskoop van het jaar van P.K. die een ander frame had gekocht waar het 4takt blok niet inpaste, zie Lierop 18-11-1990)

Reek 3-3-91 was de 1ste training, hier word nog in de oude shirts gereden, de nieuwe shirts moesten nog gemaakt worden. Ook onze sponser Bert v.d.Donk himself was hier aan het trainen samen met Nico d.Heijer.

Bert had het zijspan van Henk Schrijvers gekocht , waar nog maar weinig mee gereden was. P.K. reed met Bert z'n reserve blok van het vorige jaar, om te proberen of ze wel met een 2takt overweg kon. Ad z'n zabel was weer helemaal gereviseerd zodat hij het seizoen 1991 er ook weer tegen aan kan.

Het trainen ging prima, de baan lag er goed bij , veel zijspancombinaties waren dan ook naar Reek gekomen om daar te trainen, zo ook Ben v.d.Laan die met Cor v.d.Laan aan het trainen was, zij hadden de 4takt Yamaha weer eens uit de kast te voorschijn gehaald.

Zoals eerder vermeld was dit de 1ste keer voor Loes & mijn op de 2takt, hoewel ik al 1x met Cor v.d.Bijl op de 2takt had gereden en Loes al 1x gebakt had in een 2takt bij Harry d.Bresser (ja,ja oorspronkelijk bakkenist) maar het ging prima, steeds harder, net of ze nooit anders gereden hadden. Tussen de trainingen door werd er aardig wat afgebabbeld.

Op het eind van deze trainingsdag moest ik op de baan gaan staan om Ad & Karel ook tot stoppen te dwingen, ze hadden zo de smaak te pakken , wij hadden de motor al geladen en de mensen van de club wilde ook wel naar huis.
De eerste de beste wedstijd dit jaar was ook in Reek en wel 24-3-1991 bij de K.N.M.V., maar deze dag begon al met een hoop armoede. Karel had namelijk aan het eind van het seizoen 1990 nogal eens bij een senior in de bak gestaan, zoals bij Andre Herms & Marco Bens.
Pa Bens (Tonny) was namelijk van menig dat Karel maar bij Marco in de bak moest, deze had nog geen bakkenist en reed bij de senioren, dus was dat volgens hem belangrijker + de kleine bijeenkomst was dat het voor hun een thuiswedstrijd was, desnoods moest Karel maar bij alle 2 bakken.(nationale & senioren reden apart) Ad voelde hier niets voor en liet de keuze aan Karel, die voor Ad koos. Hierna kwam Tonny nog met geld op de proppen, waarop Ad op zijn beurt zei : Als ik geld wil hebben dan zou ik niet crossen.

Wij als nationalen gingen als 1ste van start, er waren +/- 35 zijspannen aan de start, Bert & Nico deden het deze manche bijzonder goed en behaalden een keurige 14de plaats. Loes & ik hadden er voor het eerst een vrouwlijke tegenstandster bij, Irma Bruil (Vels). Hoewel zij met een mannelijke bakkenist rijd (Joop Wensink) was het toch wel leuk er een collega bij te hebben. P.K.& Loes werden de 1ste manche 24ste en wonnen de strijd van Irma & Joop, die er alles op zette om hun voor te blijven, maar zodoende veel fouten maakte en genoegen moesten nemen met de 27ste plaats. Voor Ad was de dag al slecht begonnen en de rest van de dag zou ook weinig goeds brengen.
Ze hadden een goede start, zaten bij de 1ste 10 en waren aan een inhaalrace begonnen, Ad was er namelijk opgebrand goed voor de dag te komen na al de ellende van het begin van deze dag, maar hij kreeg een lekke voorband, de 2de van deze dag, P.K.& Howard die de band verwisseld hadden begrepen er niets van, tot dat binnenband 3 er in ging en ook deze klapte kwam men er achter dat er een stuk ijzer door de buitenband stak !!!! hoezo dom.

Na ook een andere buitenband geplaatst te hebben konden Ad & Karel ook de 2de manche weer van start, alleen was deze niet zo goed als de 1ste, maar altijd nog beter dan de start van Loes & mijn, wij stonden haast stil zie foto hier boven.

Op de foto hier boven zie je met nr.45 P.K.& Loes met net achter hun nr.40 Irma & Joop, maar dit keer moesten wij het afleggen tegen Irma & Joop, zij werden 22ste en wij 25ste. Bert & Nico werden de 2de manche 12de, maar ook Ad & Karel wisten deze manche uit te rijden en dus ook te finisten op de 14de plaats. In de laatste ronde kwam Ad nog heel dicht bij Bert en volgens zijn zeggen had het geen ronde langer hoeven te duren of zij hadden hun gepakt. Maar volgens Bert z'n versie liet hij hem expres dichter bij komen om Ad met een dooie mus blij te maken. Wat de waarheid is zullen we dus nooit weten.
Maar zoals eerder vermeld reden hier ook de senioren, de 1ste manche hadden we helaas moeten missen door al het gesleutel en hoorde van de rest dat we heel wat gemist hadden, zodoende wilde we de 2de manche voor geen goud (biertjes) missen.

Kopstart van de 2de manche namen Eimbert Timmermans & Erik Verhagen, maar zij werden op de hielen gezeten door Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel Voor de combinaties die vorig jaar nog bij de nationale reden en nu over waren gegaan naar de senioren was het afzien. Reek is namelijk een vrij snelle baan en dan moet jij je als broeky met de geroutineerde senioren meten, nou dat val vies tegen.
1 van deze combies waren Herman & Harry v.Lit en zij moesten dus echt afzien. Na deze wedstrijd was het rennen om in de biertent te komen, de 3de manche hebben we als La'pral Team uiteraard wel gewonnen, zelfs van de senioren.
Den Dungen 6-4-91 clubwedstrijd die vertegenwoordigd door maar liefs 3 Lagemaat Teams waar van Dirk , Leo & Henk, verder hadden we dan nog Daam v.Dijk met Gerard Vink, Cor d.Laat & Toine Wijnen, Ad & Karel, maar Loes & Ikke konden niet mee doen omdat ik zei de gek sóchtends moest werken. Gelukkig was ik net op tijd voor de 1ste manche, op de start na , die miste ik net. Hoorde van Anita dat Dirk & Roger niet mee waren gestart omdat zij de enige senioren waren en de rest ook een kans wilde geven om te winnen, maar halvewege was het al gedaan met de rest van het veld, 2des werden Henk & Robbert v.d.Lagemaat en Ad & Karel 3des, op de 4de plaats waren het Cor & Toine maar die hadden toch wel een behoorlijke achterstand. 
Toine had het wel naar zijn zin hij begon zelfs te stunten zie foto boven.
De 2de manche starte Dirk & Roger wel mee, maar stopte halverwege het circuit, om vervolgens weer achter aan te sluiten, maar ook deze manche wonnen ze met gemak. Nu zaten Daam & Gerard 2 en Ad & Karel weer 3, ze hadden voor de totaal uitslag niets van Daam & Gerard te vrezen, omdat Daam de 1ste manche niet zelf had gereden. De 1ste manche was Gerard degene die reed met Eef in de bak omdat Daam een dikke enkel had, maar Eef was niet levens moe en had die manche al zo iets van ga maar alleen verder.

De eindstand van Den Dungen zie je hier boven 1. Dirk & Roger 2.Ad & Karel en 3.Cor & Toine
Halle 28-4-1991 G.P.van Nederland, het was stralend weer en er was enorm veel publiek. het beloofde dus een mooie wedstrijd te worden.
De start van de 1ste manche verliep dan ook prima, met een nederlandse combinatie op kop en dat waren Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel, maar de belgen Ramon & Strubbe zaten er ook goed bij.

Andreas Lenherr & Reinhard Weber namen de binnen bocht maar redden het niet om Benny & Frans voor te blijven. Timke & Verhagen zaten niet bij de 1ste 5 maar starten was nooit Timke z'n sterkste punt, dus was dit niet vreemd. Toch zaten ze bij de 1ste ronden al pal achter Benny & Frans. Dirk & Roger v.d.Lagemaat zaten er ook goed bij met hun 8ste plaats, toch moesten ze later een paar plaatsen laten schieten aan o.a. Dirk v.Heugten, de Gebr.Weinmann en de fransman Mecene.

De 1ste manche werd gewonnen door Eimbert & Erik, 2 Benny & Frans en 3 Ramon & Strubbe

We waren met een gezellig groepje en hadden genoten van een geweldige wedstrijd, zelfs Martin v.Genderen was weer eens van de partij, op naar de 2de manche. Dit keer lukte het Lenherr wel om kop start te nemen, maar de grote winnaars van deze dag waren toch Timke & Erik, maar ze hadden het niet gratis gekregen, want er is een grote concurrent bij gekomen in de persoon van Eddy Ramon.
Hier onder zie je de verlopige tussenstand van de G.P.s

word vervolgd.