Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 23 | KNMV Lierop

 

Lierop 30-04-1991 was een K.N.M.V. wedstrijd waar ongeveer 40 zijspannen waren komen opdagen, dus moest er in series gereden worden.Het was geen denderend weer, maar toch lag de baan er niet slecht bij, Loes & ik zaten samen met Cor d.Laat & Toine Wijne in de A serie, Ad & Karel en Bert v.d.Donk & Nico d.Heijer(teamgenoten) zaten in de B serie. De start van Loes & mijn als die van Cor & Toine was om te huilen, we belande dan ook in de B finale.Daar ging het met Cor & Toine heel wat beter, zij wonnen dan ook deze Finale,Loes & ik kregen de gang er niet in, hoewel ik graag in Lierop rijd, we werden dan ook allerlaatste, maar toch nog 7de, meer haalden de finist niet.

In de serie B zochten de teamgenoten Ad,Karel,Bert & Nico elkaar op aan het starthek, maar dan wel om als aartsrivalen met elkaar te strijden. Bert & Nico hadden in eerste instantie de betere start, ze zaten beide niet slecht, Ad zette er alles op om Bert voorbij te streven, wat ook lukte. Twee ronden voor het eind verlieten Bert & Nico het strijdveld, heel jammer want het was tevens over en uit voor hun deze dag.
Ad & Karel reden dus de A finale, het was inmiddels te donker geworden om foto's te maken, dit door het sombere weer. Toch was het een mooie wedstrijd, nadat ze in de serie 5de waren geworden, behaalde ze in de finale de 10de plaats, Freddy v.Hamond & Jurgen Banda wonnen deze wedstrijd.
In Betekom 4/5-5-1991(G.P.Belgie) was het prachtig weer, maar net zo als vorig jaar had het van te voren behoorlijk geregend. Hoewel het niet zo blubberig was als vorig jaar, was het toch behoorlijk plakkerig

De rijders gingen dan ook voor de start eerst nog even de baan bekijken, vooral om de beste plaats aan het starthek te bemachtigen, op de foto hier boven zie je Dirk v.d.Lagemaat over het startterrein lopen en Timke, Benny Jansen & Lenherr enz..hebben even een onderonsje.
Kopstart van de 1ste manche had niemand minder dan Eimbert Timmermans & Erik Verhagen, degene die normaal niet zo goed starten, ze zouden deze plaats ook niet meer afgeven en nog met overmacht ook wonnen ze dus de 1ste manche.Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel zaten 6de bij de start, waren naar de 5de plaats gereden totdat ze 3 ronden voor het eind de strijd moesten staken, Frans was niet goed geworden, iets waar hij al eerder last van had gehad en waar ze zelfs in de week voor deze G.P. Martin v.Genderen voor opgebeld hadden voor raad. Met de start van de 2de manche flikte Timke & Erik het weer Kopstart en niemand die meer in hun schaduw kon komen, ook Ramon die een thuiswedstrijd reed kon niet in zijn buurt komen, totdat het noodlot toe sloeg, ver op kop rijdend liep de motor in elkaar, uit was het met de droom om G.P.winnaars te worden van Belgie. Voor Benny & Frans was het de 2de manche het zelfde laken en pak als in de 1ste, de 1ste 20 min. ging het prima, hierna was het gelijk weer gedaan met Frans, onbegrijpelijk eigenlijk want in de ziekenhuis testen die Frans inmiddels had gedaan bleek dat hij een conditie had als een paard.Andreas Fuhrer & Hans Rudolf Stetler wonnen de 2de manche. Dus hoewel de dag zo glansrijk begon voor de nederlanders einigde deze kwa puntenvergaring maar triest.

Want niet alleen Benny had te kampen met z'n bakkenist, ook Dirk v.d.Lagemaat, Roger was eigenlijk te vroeg weer in het bakkie gestapt, nadat hij een zware operatie achter de rug had gehad, maar dit kwam omdat Dirk z'n invalbakkenist Sylvio d.Bresser inmiddels ook een been gebroken had. Ondanks alles was het Betekom weekend voor het La'pral Team weer zeer geslaagd geweest, met uiteraard biertent en al inbegrepen.
Vlissingen 9-5-1991 waren wij weer aan de beurt, er waren behoorlijk veel zijspannen aanwezig maar er werd besloten niet in series te rijden dit keer.

De start van de 1ste manche verliep prima ondanks het grote aantal, maar zowel Ad & Karel als P.K.& Loes hadden geen beste start, Ad & Karel zette gelijk de inhaalrace in, maar ook Loes & Ikke deden het niet slecht, Bert & Nico waren trouwens dit keer niet van de partij omdat Bert op vacantie was, Nico zou later op de dag wel komen kijken.Ook 1 van de afwezige was onze (P.K.& Loes) concurente Irma Bruil & Joop Wensink. Vlissingen is 1 van Ad z'n favorieten banen en dat kon je wel zien ook,ik denk zelfs dat als de ronden tijden geklokt waren ze net zo hard reden als koplopers Daam v.Dijk & Gerard Vink.

Ad & Karel reden van de 30ste naar de 11de plaats, Loes & ik werden 25ste.
Zoals gewoonlijk waren in Vlissingen Pa & Ma Klijn, maar ook Loes der ouders aanwezig, die het altijd wel treffen, want in Vlissingen is het meestal mooi weer, tussen de manches door was het dan ook bere gezellig, maar er werd ook hard gewerkt door allemaal.

Inmiddels was Nico ook op komen draven samen met vriendin Christel en haar zoontje Detlef in een Porsche met Belgiesch kenteken !
De start van de 2de manche verliep voor Ad & Karel heel wat beter, P.K. ik dus had het starten met z'n 2 takt nog steeds niet helemaal door, maar het rijden er mee ging per manche steeds beter. 1 van hun nieuwe concurenten Ad Joosen moest zelfs het onderspit delven, P.K. & Loes haalde hem in en zelfs toen P.K. de laatste ronde langzaam ging rijden omdat ze iets aan de motor voelde, wisten ze Joos voor te blijven.Later zou blijken dat d'r hele blok los lag, op 1 bout na die ook de achterbrug op z'n plaats houd
Ad & Karel waren inmiddels opgeschoven naar de 4de plaats omdat ze zojuist Leo junior(Lagemaat) voorbij waren gegaan.
Cor d.Laat & Toine Wijne die de 1ste manche 16de waren geworden, reden nu op de 11de plaats. Ton & Jeroen Dooyeweerdt voelde zich hier minder op hun gemak, na een 20ste plaats in de 1ste manche werden ze de 2de manche17de. De 2de manche werd ook dit keer gewonnen door Daam & Gerard.
Clubwedstrijden in deze tijd deden niets onder voor bondswedstrijden, het was soms nog wel fanatieker, na Arkel 11-5-1991 was het de beurt aan Neerijnen 18-5-1991

Terwijl de hele ploeg koffie aan het drinken was bij Ad zijn busje (nieuwe aanwinst) nam P.K. der kans om van de ploeg een foto te nemen, we waren niet met de grote bus omdat ik hier zelf niet mee reed, dus we geen 2 zijspannen mee hoefde te nemen. Neerijnen was een gloed nieuw crossterrein, net vers aangelegd, voor solo's prima, maar de zijspanrijders hadden er hun bedenkingen over. Toch gingen ze trainen, het eerste gedeelte was nogal smal, maar achterin op de vuilnishoop was het 2x zo breed. Dirk & Roger v.d.Lagemaat namen de kop de 1ste manche, gevolgd door Henk & Robbert v.d.Lagemaat, op de 3de plaats Daam v.Dijk & Gerard Vink. Ad & Karel zaten op de 7de plaats en Cor d.Laat & Toine Wijne 8ste. Wat Ad & Karel de 2de manche mee maakte vergeten ze der hele leven niet meer, in de 2de ronde stapte Toine naast de bak aan de voorzijde van het linksezijspan, hier door belande hij onder zijn eigen zijspan, op dat moment kwamen net Ad & Karel langszij, zagen het gebeuren, schrokken en keken of er niets aan de hand was, maar daarna kregen ze de slappe lach. moet je voorstellen Toine gestrekt onder z;n eigen bak steek zij hand op en zeg : It's me Le Clere (uit de serie Rene,rene) ondanks dit voorval behaalde Ad & Karel een keurige 5de plaats.

Dirk & Roger hadden zee van tijd om te showen voor cameravrouw P.K. ze wonnen ook de 2de manche, maar ook de nummers 2 & 3 waren de zelfde als de eerste manche. Bert & Nico hadden moeite met dit baantje, met een 10de plaats in de 1ste en een 9de in de 2de manche waren ze niet blij.
Na Zaltbommel 20-5-1991.

En Den Dungen 26-5-1991 waar we zelf weer voor de competitie reden

Het volgend weekend hadden we de opening van de nieuwe zaak van 1 van onze sponsers, tevens werkgever van Ad & Anita

Daar stond dan ook het hele La'pral crossgebeuren uitgestald.

Daarna zijn we weer naar de grote mannen gaan kijken en wel naar de G.P.van Duitsland in Beuern 8/9-6-1991 daar aan gekomen was het een tegenvaller dat onze regerend wereldkampioenen Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel niet mee konden rijden, na zo'n grandioos seizoen in 1990 was het dit jaar tegenslag na tegenslag. Gelukkig hadden we Eimbert Timmermans & Erik Verhagen nog, maar ook Jan Bakens & Harrie d.Bresser,Marco Bens & Erik Toonen en onze eigen Dirk & Roger v.d.Lagemaat.Er waren 3 nederlandse combinaties die de kwalificatie niet hadden gehaald : Hugo d.Vries & Andre Visser , Gerton Kops & Pierre v.d.Venne en Dick v.Heugten die een goede vervang voor Hurkmans had gevonden(moest vader worden) in Hans- Rudolf Stettler, maar motorpech kregen.

Het circuit was door de regen spekglad geworden, dus het was een waren glijboel, de 1ste manche werd gewonnen door de duitsers Walter Nettterscheid & Lothar Jehle, de 2de plaats was voor Eimbert & Erik die boven zich uit gestegen waren, want in de training behaalde ze maar een 8ste tijd.De 3de plaats was voor Chris Etheridge & Nick Brace uit Engeland, de overige nederlanders Bakens& d.Bresser 12de, Bens & Toonen 16de en Dirk & Roger 23ste
De 2de manche werd gewonnen door jawel weer Netterscheid & Jehle, 2de Christoph Husser & Adi Kaser uit zwiterland, 3de de gebroers Klaus & Thomas Weinmann. Eimbert & Erik werden 4de, maar 2de in het dagklassement, 11de Bens & Toonen, 15de Bakens & d.Bresser en 20ste de Lagemaatjes. De tussenstand van de W.K.stand : 1Timmermans, 2 Ramon, 3 Lenherr, 4 Mencene, 5Netterscheid, 6 Fuhrer, 7 exequo Jansen + Weinmann, 9 Husser, 10 Bouvet. Wordt vervolgd.