Zijspanteam La' Pral

Dutch sidecar motocross team

Deel 24 | Halverwege 1991

 

We zitten nog steeds in 1991 halverwege het seizoen, tevens het laatste seizoen van mijn & Loes, want Loes had in het begin van dit jaar gezegd dat ze eind van dit jaar er mee ging stoppen, omdat zij en haar vriend Theo de Graaf aan kinderen wilde beginnen. Des te jammer is het dat ik nu juist halverwege dit seizoen slordig ben geweest met de administratie van m'n crossalbums, wel nog foto's in geplakt, maar de verhaaltjes achterwege gelaten.Wel alles bewaard van die tijd van programmablaadjes tot uitslagen, maar dat leg allemaal op een grote hoop.(dit is tevens het antwoord op de vraag van Freddy v.Hamond in het gastenboek, Sorry)
 Toch ga ik proberen er iets van te maken, te beginnen met Veldhoven 7-7-1991 Het was een hele mooie maar zeer warme dag, de start van de 1ste manche verliep goed, Ad & Karel zaten er goed bij en behaalde deze manche dan ook een keurige 5de plaats, deze manche werd gewonnen door Henk & Robbert v.d.Lagemaat (zie foto)De 2de manche zouden ze 3de worden.

Loes & Ikke reden hier niet mee, geen idee waarom niet, maar Veldhoven was ons nooit zo goed gezind, zodoende kon ik wel foto's maken.
Bert & Nico scoorde de 1ste manche beneden hun peil, zij werden 13de van de 23 combinaties, Ton Dooyeweerd & Jeroen Timmerman reden zeer constant met een 11de en een 12de plaats, Freddy v.Hamond & Jurgen Banda hadden een hele slechte 1ste manche, kregen zelfs 1 ronde lap en werden 19de. Tussen de manches door was het zoeken naar verkoeling op wat voor manier dan ook !

Op de foto hier boven zie je Kees de broer van Ad water over hem heen kiepen ter verkoeling, broer Kees zelf had ergens een oude damesfiets gevonden en reed aan de achterkant van het circuit de dijk af het water in. Cor d.Laat daarintegen werd volgens mijn dit zelfde water in gegooid of was gaan zwemmen en vergeten zijn portemonnee uit z'n broek te halen, maar al met al was alles zeiknat.

Doormiddel van portemonnee + geld aan het wasknijperrekje te hangen bij P.K. en in de zon was de manier om het hele zooitje weer droog te krijgen, iets wat veel hilariteit met zich mee bracht. Of Cor & Toine uberhaut in Veldhoven gereden hebben weet ik niet meer, maar ze kwamen in de uitslag niet voor.

Met de start van de 2de manche had Ad & Karel het al aan de stok met Wim Bastiaansen & Harrie v.Etten en dit zou bijna de hele manche duren, tot het echt fout ging, ze in botsing kwamen en Ad & Karel de pineut waren.

Wim & Harrie daarintegen brachten het er beter vanaf, terwijl ze de 1ste manche 8ste waren geworden behaalde ze nu de 6de plaats,Bert & Nico deden het de 2de manche heel wat beter en werden 5des, ook bij Freddy & Jurgen was het een wereld van verschil met de 1ste manche, zij werden zelfs 4de.
Na Varseveld 14-7-1991 waar Rene', Anita & Ida d.Laat bij het starthek staan en

na Berghem 21-7-1991

was er ook nog Veteranencross 25-8-1991 in Arkel waar Ad zijspan reed, maar ook solo op een motor van Gilles Versluis.

In Engeland werd de G.P.verreden en daar kwamen Eimbert Timmermans & Erik Verhagen na afloop 6 punten te kort om zich als wereldkampioen te kunnen laten huldigen. De 1ste manche werden ze nog 5de,maar de 2de manche reden ze door de zenuwen (denk ik) zeer slecht, er volgde een crash waar Erik een hersenschudding aan over hield.

Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel waren dus eigenlijk iets te vroeg om het stokje (krans) aan Eimbert & Erik over te geven.
De 1ste manche werd gewonnen door Gilles Mecene& Eric Morgan, 2.Walter Netterscheid & Lothar Jehle, 3.Karl Fussenegger &Josef Meusburger. De 2de manche 1.Mecene & Morgan,2.Netterscheid & Jehle en 3.Josef Brustman & Werner Kirchner.

 Voor Loes & mijn was het weekend in Schrems Oostenrijk 31aug./1sept. een waardig afscheid van onze gezamelijke crosscarriere, dit werd een weekend om nooit te vergeten.We zijn met 3 combinaties naar Schrems afgereisd, Bert v.d.Donk & Nico d.Heijer, Ad d.Groot & Karel Overes, P.K.& Loes en met z'n allen met Bert zijn Camper + aanhanger. Toen we er aan kwamen was het goed weer, dit zou het hele weekend zo blijven. Dat Loes & ik een soort attractie zouden zijn hadden we eigenlijk niet verwacht, maar voor de oostenrijkers was het blijkbaar iets nieuws en dat hebben we geweten ook, wel in de positieve zin te begrijpen. Het publiek ging uit hun dak, we werden door jan & alleman aangemoedigd, zelfs al in de training.Heel veel combinaties stonden er niet aan de start (12), maar dat mocht de pret niet drukken. Het circuit was net een soort sintelbaan, je werd dan ook compleet gestenigd, we zouden 3 manches rijden. De start van de 1ste manche verliep goed, Ad & Karel zaten van ons ploegje als beste, ze hadden het op deze baan ook prima naar hun zin en werden 6de, met achter hun op de 7de plaats gefinist Bert & Nico, Loes & Ik werden 11de, tevens laatste, omdat er 1 combinatie was uitgevallen.

Winnaars van deze manche waren de oostenrijkers Anton Wanger & Adalbert Zehentner, 2.Tsjechen Jiri Macek & Zdenek Misslbach en 3.Chris Rittmansberger & Helmut Burger. De 2de manche werd voor Loes & mijn helemaal een spectakel.

Al met de start zaten de Tsjechen Jan Zacha & Jozef Moreski achter ons en dit werd een strijd onderling van leven op dood, inmiddels zaten Ad & Karel er goed bij, maar bij hun sloeg het noodlot toe, de motor liep in elkaar. Schrale troost was dat ze nu wel naar het gevecht tussen P.K.& Loes met de tsjechen konden kijken en daar genoten ze zichtbaar van. Ook de suporters van Jan & Jozef begonnen ons aan te moedigen en wij wonnen de 2 strijd, werden dus 10de. Bert & Nico behaalde de 7de plaats, de nummers 1,2,3 waren het zelfde als in de 1ste manche.Na deze manche moest Loes wel even bijkomen.

Ad & Karel konden de 3de manche niet meer van start, zonde want ze hadden een behoorlijk visitekaartje achter gelaten.Wie er de 3de manche ook niet meer van start gingen waren Jan & Jozef, die hadden er zo de pest in, dat ze de strijd niet meer aandurfde.De 3de manche werden we 10de tevens laatste maar dat deed er niet toe, we hadden lekker gereden en dat op zo'n harde baan, dit hadden we in de verste verte niet durven dromen. Bert & Nico behaalde nu een 6de plaats en weer waren de 1ste en 2de plaats voor de gene die ook de 1ste en 2de manche 1 en 2 werden, alleen nu werden Milos Cerny & Petr. Prochazha 3des. Totaal uitslag zie je hier beneden.

Bij de prijsuitreiking s'avonds was het helemaal feest, nadat de nummers 1,2 en 3 gehuldigd waren, werden Loes & Ik op het podium geroepen en kregen we een aandenken, maar ook de kranzen van de winnaar omgehangen en mochten we die houden. Verder kregen we nog prijzen geld voor manche 1. 250- Schilling,manche 2. 300- en manche 3. ook 300- , Ad & Karel hadden maar 1 manche gereden en die hadden 950- Schilling, je heb altijd baas boven baas. Een paar weken hierna kreeg ik nog een Oostenrijks motorboekje opgestuurd, waar Loes & Ik instonden.(zie hier onder)

Dan hadden we ook nog de laatste G.P.in Oubenice (Tsjecho) 7/8-9-1991 waar Eimbert Timmermans & Erik Verhagen wereldkampioen konden worden, dus waren er heeeeel veel nederlanders aanwezig.

Oubenice word altijd wel druk bezocht door publiek, het is namelijk een schitterende baan om naar te kijken, als je op het middenterrein staat, kan je voor 90% de hele baan overzien. Na de 1ste manche was het al zover Eimbert & Eric WERELDKAMPIOEN.

Terwijl zijn grootste concurent van dit jaar Eddy Ramon & Gino Strubbe deze manche wonnen, Benny Jansen nog steeds rijdend met Ron Varga 2des werden, Martin Golz & Hans rudolf Stettler 3des werden, was de 4de plaats voor Eimbert & Eric voldoende. De 2de manche werd gewonnen door Benny Jansen & Ron Varga, hier mee werden ze ook dagwinnaars, dus was het dubbelop feest voor de nederlanders.
Einstand W.K.1991 was als volgt :
1.Eimbert Timmermans & Eric Verhagen 252 punten
2.Eddy Ramon & Gino Strubbe 215 punten
3.Gilles Mecene & Eric Morgan 206 punten
4.Walter Netterscheid & lothar Jehlle 199 punten
5.Andreas Lenherr & Reinhard Weber 173 punten
6.Benny Jansen & Frans Geurts v.Kessel/Ron Varga 146 punten
13.Marco Bens & Eric Toonen 54 punten
22.Dirk v.Heugten & Sies Hurkmans 27 punten
23.Hugo d.Vries & Andre Visser + Dirk & Roger v.d.Lagemaat 24 punten
26.Jan Bakens & Harry d.Bresser 15 punten
30.Jacky & Wiljam Jansen 9 punten
Tot slot nog Veronica Strandrace Scheveningen de 11de alweer op 26/27 oktober 1991 dit zouden echt de laatste meters worden van Loes & mijn, er gingen dit keer 85 zijspannen van start,er werden 2 manches verreden.De 1ste manche werd gewonnen door Eddy Nuyts & Perry v.Geloven, op de 2de plaats Dirk & Roger v.d.Lagemaat, 3 Eddy Ramon & Gino Strubbe, Ad & Karel vielen uit, Bert v.d.Donk & Nico d.Heijer werden 45ste en loes & Ikke 72ste.

De 2de manche was het weer Eddy & Perry die als eerste over de meet gingen, maar nu was het Jan Bakens & Harry d.Bresser die 2des werden,maar Dirk & Roger werden keurig 3de. Bert & Nico haalde 1 plek winst en werden 44ste, Loes & Ik 59ste.
De grote winnaars waren dus Eddy Nuyts & Perry v.Geloven,op de 2de plaats Dirk & Roger v.d.Lagemaat en 3 Gunter Goovaerts & Bert Paredaens. Verder hadden we nog op 4.Bakens/d.Bresser,7,Wim Verweijmeren/Martin v.Gils,11.Henk/Robbert v.d.Lagemaat,23.Jan Vos/Rob Lucassen,35.Daam v.Dijk/Gerard Vink,44.Bert/Nico,48.Cor v.Berlo/Johan Nies,53.Wybrand/Michiel v.d.Pol,56.Eef/Ramon v.Mil,65.Piet Huisman/Jan Welten, 66.PATRICIA KLIJN / LOES v.BEVEREN,79.Ad Joosen/Bernold v.Schagen,83.Wim/Rina Hakkesteegt en 84.Ron Hageman/Rick Overes.
Na al dat crossgebeuren was het tijd voor een Feestje
Ondanks dat afscheidnemen nooit leuk is, was het feest wel super gezellig geweest, maar vooral ik persoonlijk zal Theo er gaan missen, hij was 1 van de eerste die mijn in de zijspancross accepteerde, ondanks dat ik een vrouw was, daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.
Word vervolgd